2024. március 29. - Auguszta
Az Országgyűlés kedden elfogadott egy sor törvénymódosítást, amelyek lehetővé teszik a menedékkérők automatikus őrizetbe vételét a kérelmük elbírálásának teljes idejére.
2017. március 8. szerda 09:10 - HírExtra
 
“Minden határon túlmegy az az ötlet, hogy a világ talán legkiszolgáltatottabb embereit akár hónapokra szögesdrótok mögötti konténerekbe zárják. A ma elfogadott törvénymódosítások újabb példái annak az agresszív trendnek, ahogy Magyarország semmibe veszi a menekültek és migránsok jogait.” - mondta Gauri van Gulik, az Amnesty International európai igazgatóhelyettese.

“Ezeket az intézkedéseket gyerekekkel szemben is alkalmazni fogják, amivel durván megsértik a nemzetközi és uniós jogot. Arra is lehetőség lesz, hogy menekülteket kényszerítsenek vissza Szerbiába bármilyen eljárás nélkül. Felszólítjuk az Európai Uniót, hogy tegyen lépéséket, és mutassa meg Magyarországnak, hogy a jogsértő és embertelen intézkedéseknek következményei vannak. A menekülteket és migránsokat konténerekbe zárni nem menekülteljárás - az éppen annak a megtagadása.”

Háttér

Az új szabályok értelmében minden jelenlegi és jövőbeni menedékkérőt a déli határon lévő, konténerekből álló tranzitzónákban tartanak majd fogva amíg jogerősen nem döntenek a kérelmükről. A szabályok minden felnőttre egyaránt érvényesek függetlenül az illető nemétől, vagy attól, hogy különleges bánásmódot igényel-e. A szabályozás értelmében a kísérővel és anélkül utazó, 14 évesnél idősebb kiskorúkat is itt fogják fogvatartani.

Ezeket az intézkedéseket tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben lehet alkalmazni, amelyet 2015 szeptemberében vezettek be, és amely legalább 2017 szeptemberéig tart. Az új intézkedések egyszerűbbé tették a válsághelyzet kihirdetését.

A menedékkérők őrizetbe vételének mindig a legutolsó eszköznek kell lennie, és soha nem lehet önkényesen, bírói felügyelet és jogorvoslati lehetőségek nélkül alkalmazni. A gyerekeket soha nem szabad őrizetben tartani pusztán a bevándorlási státuszuk miatt.
Forrás: Amnesty International
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását