2024. április 25. - Márk

Török puccskísérlet: tovább tarthat a rendkívüli állapot

A "nagy sikerre" való tekintettel, a török Nemzetbiztonsági Tanács akár hosszabbíthat is.
2017. március 9. csütörtök 15:36 - HírExtra
A rendkívüli állapot meghosszabbításának kérdését a török Nemzetbiztonsági Tanács (MGK) fogja értékelni, és a testület fog dönteni az esetleges hosszabbításról, ha szükségét látja - jelentette az Ihlas török hírügynökség Binali Yildirim kormányfő csütörtöki nyilatkozatára hivatkozva, amelyet ankarai hivatalában tett külföldi sajtóorgánumok képviselői előtt.

Eredetileg 90 nap

Ankara a tavaly július 15-ei puccskísérletet követően, július 20-án vezetett be szükségállapotot, eredetileg 90 napra. Az intézkedést azóta két alkalommal hosszabbították meg, először október 11-én, majd január 3-án rendelkeztek a helyzet fenntartásáról.


Balhé volt



A hivatalos török álláspont alapján az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok felelős az államcsíny-kísérlet kiterveléséért. Ankara azt állítja, hogy Gülen hálózatának tagjai próbálták elkövetni a hatalomátvételt, miután az utóbbi évtizedekben beszivárogtak az államigazgatásba. A mozgalmat Törökország terrorszervezetnek tekinti. A török kormány 2016. július 20. óta törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot.

Tisztogatás

Számos ellenzéki párt, jogvédő szervezet és európai uniós politikus úgy véli, hogy a török vezetés arra használja fel a helyzetet, hogy leszámoljon mindenkivel, aki az övétől eltérő véleményt hangoztat. Szerintük a török terrorellenes törvény túl tágan értelmezi a terrorizmus fogalmát, és sokszor újságírókkal, értelmiségiekkel, üzletemberekkel és politikusokkal szemben alkalmazzák.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását