2024. március 28. - Gedeon, Johanna

A judeo-kapitalista összeesküvés reprezentációja

Törölte Twitter-oldaláról a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak a másfél hónap múlva esedékes elnökválasztás favoritjának számító Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszterről közzétett karikatúrát, amely antiszemitának ítélt jellege miatt felháborodást váltott ki a közösségi oldalakon.
2017. március 11. szombat 17:45 - HírExtra
Az igazság a Macron-galaxisról elnevezésű karikatúra pénteken jelent meg a konzervatív párt Twitter-oldalán. A rajzon a vezető politikusok és ismert közéleti emberek által körbefogott görbe orrú, cilinderes Emmanuel Macron bankárként ábrázolva sarlóval a kezében szivart vág.

Az elnökjelölt En Marche (Indulás!) elnevezésű politikai mozgalma elítélte az 1930-as évek antiszemita propagandájának plakátjait idéző karikatúrát.

Átvették a módszert

Benjamin Griveaux, a jelölt szóvivője a France2 közszolgálati televízióban szombaton elmondta: ilyen képeket használtak az antiszemita mozgalmak azt a gondolatot sugallva, hogy rejtett erők támogatják a jelöltet. "A francia szélsőjobboldalnak ezt a hagyományos tematikáját a Köztársaságiak egy része is átvette" - mondta a szóvivő.

Nicolas Lebourg történész, a francia szélsőjobboldal szakértője elképesztőnek nevezte a Le Monde című napilapban, hogy ilyen erős képi referenciákkal ábrázolták a centrista jelöltet.
"Ez teljesen a judeo-kapitalista összeesküvés reprezentációja, amely mélyen gyökerezik a szélsőjobboldalban. Olyan referencia, amely nagyon messze áll a Köztársaságiaktól, akik nem vádolhatók azzal, hogy antiszemita párt lennének" - emlékeztetett a történész.



Bocs


Szerinte a karikatúrával a párt szembemegy a saját gaullista kultúrájával. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a referenciák egyértelmű felismerése némi képi kultúrát igényel.
Bernard Accoyer, a Köztársaságiak főtitkára közleményben kért elnézést, és péntek este törölte is a karikatúrát a párt Twitter-oldaláról.

Téves értelmezés?

"Tudatában vagyok annak, hogy az Emmanuel Macronról készült karikatúra, amelyet a Köztársaságiak Twittere közzétett, majd visszavont a közösségi oldalakon, lehetőséget teremthet téves értelmezésekre. Valamennyi Köztársasági nevében elnézést kérek azoktól, akiket sértett vagy sokkolt a rajz. Emlékeztetek arra, hogy a mozgalmunk teljesen elkötelezett a köztársasági értékek védelmében" - olvasható a közleményben.

A Le Monde című napilapnak a jobbközép párt egyik politikusa hibának nevezte a tweetet, amelyet "a felesleges viták elkerülésére" vontak vissza, s a centrista jelölt fotójával helyettesítették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását