2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Törökország szemtelenkedik

Nem olyan súlyosak, viszont nem helyénvalóak a Hollandia elleni büntetőintézkedések, amelyeket Törökország rendelt el előző éjszaka a két ország között elmérgesedő diplomáciai viszály újabb fejezeteként - jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő kedd délelőtt.
2017. március 14. kedd 12:12 - HírExtra
"Továbbra is meglehetősen különösnek találom, hogy Törökországban beszélnek szankciókról, miközben inkább nekünk lenne okunk mérgesnek lenni a hétvégén történtek miatt" - fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint ebben a helyzetben "hideg fejre", a nyugalom megőrzésére van szükség.
Rutte rámutatott, a bejelentett szankciók nem tartalmaznak gazdasági korlátozásokat, bár - mint mondta - ez érthető, mivel Hollandia az egyik legnagyobb külföldi befektető Törökországban.

Ankara hétfőn úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, és nem kér bocsánatot. Emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

Jogos, vagy kevésbé az?

A két ország közötti diplomáciai pengeváltást az okozta, hogy a holland hatóságok szombaton két török minisztert is megakadályoztak abban, hogy részt vegyenek az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazás kampányrendezvényein Hollandiában.


Egy laza törökverést? 


Ugyancsak kedden Jan Jambon belga belügyminiszter leszögezte, hogy szükség esetén Belgium is kész megakadályozni a hasonló török kampányrendezvényeket, de minden egyes esetben egyedi elbírálásra van szükség - olvasható a Het Laatste Nieuws című helyi napilap.

"Senki nem szeretné ebbe az országba behozni a török politikát, a hatóságok a törvényes kereteken belül mindent meg fognak tenni, hogy megakadályozzák a közrend, a közbiztonság megzavarását" - mondta a tárcavezető néhány nappal azután, hogy a török kormánypárt európai lobbiszervezeteként számon tartott Európai Török Demokraták Uniója (UETD) bejelentette, március végén népszavazási kampányrendezvényt készülnek tartani Belgiumban. Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartanak népszavazást április 16-án.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását