2024. március 29. - Auguszta

Az USA össze-vissza beszél

Nem veszett még el a lehetősége az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötésének - jelentette ki kedden Adam Shub, az EU melletti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője.
2017. március 21. kedd 16:30 - HírExtra
 
"Határozottan nem értek egyet azzal az állítással, hogy a TTIP halott lenne" - mondta a brüsszeli képviselet vezetője az Európai Parlament külügyi bizottságának keddi meghallgatásán.

Shub úgy vélekedett, a TTIP nem abba a kategóriába tartozik, mint a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény (TPP), amelyből Donald Trump elnök hivatalba lépése után, januárban kivonult az Egyesült Államok.

Mint mondta, az egyeztetéseket az amerikai és európai választásokra tekintettel fagyasztották be, ugyanis a feltételek nem voltak kedvezőek a közvélemény egyes részeiben meglehetősen népszerűtlen kereskedelmi tárgyalásokhoz, de Washington jelenleg tanulmányozza a helyzetet.

Hozzátette, országa részéről akkor várható világosabb álláspont, miután kinevezik az új kereskedelmi főképviselőt. "Optimistának kell lenni" - fogalmazott.

Trump kivonulna vagy mégsem

Európában a szakértők túlnyomó többsége arra számított, hogy az Egyesült Államok kivonul a négy éve folyó tárgyalásokból, így sokak számára meglepetést jelenthet az amerikai ügyvivő mostani megnyilvánulása.

Ugyancsak kedden az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek brüsszeli ülésének több résztvevője is aggodalmát fejezte ki a szabadkereskedelem jövőjét illetően.

Edward Scicluna máltai pénzügyminiszter például szürreálisnak nevezte a G20 csoport hétvégi találkozóját, amelyen az Egyesült Államok heves ellenállása miatt nem sikerült egyetértésre jutni a protekcionizmus elutasításáról, így a zárónyilatkozatból az eddigi hagyományoktól eltérően kimaradtak az erre vonatkozó megfogalmazások.

Belga kollégája, Johan Van Overtveldt kijelentette, az ülés tanúsította a protekcionizmus felé vezető "aggasztó trendet". "Mindent meg kell tennünk azért, hogy ezt megállítsuk és visszafordítsuk a helyes irányba" - mondta.

Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter szerint mindenkit aggodalommal tölt el Európában, hogy "megkérdőjelezik a nyitott kereskedelmet és a globalizációt".

A The Wall Street Journal (WSJ) keddi beszámolója szerint Cecilia Malmström uniós kereskedelempolitikai biztos egy előző napi kanadai konferencián arról beszélt, hogy "mélyfagyasztásban" vannak a TTIP-ról szóló tárgyalások, mivel a Trump-adminisztráció a kétoldalú megállapodásokat részesíti előnyben.

Leszögezte, az EU az Egyesült Államokból érkező "aggasztó jelek" ellenére továbbra is a szabadkereskedelem pártján áll. "Nem értünk egyet azokkal, akik szerint a korlátozások jelentik a megoldást" - mondta.

A TTIP nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A felek szerettek volna még Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, ez azonban nem sikerült, ami részben annak a számlájára írható, hogy az európai közvélemény jelentős része hevesen ellenzi a szerződést, attól tartva, hogy az megnyitná az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását