2018. május 26. - Fülöp, Evelin

2033 a Marson, történelemhamisítás, a Seuso-kincsek rejtélye: indul az Akadémia filmklubja

A Tanácsköztársaság története és a történelemhamisítás kérdése, Szigetvár ostroma egy játékprogrammal életre keltve, a 2033-as Mars-misszió, a dunai halak élővilága Budapestnél – csupán néhány azok közül a témák közül, amelyekről többet is megtudhat az április 12-én induló Filmklub az Akadémián sorozatunk vetítésein.
2017. március 28. kedd 16:01 - HírExtra
 A tavaszi szezonban ismét nyolc alkalommal tart vetítést ismeretterjesztő filmekből az MTA filmklubja. A 2017. április 12. és május 31. között sorra kerülő eseménysorozat helyszíne az MTA Székház 2. emeleti Nagyterme. Az események ingyenesen látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek. Valamennyi alkalommal a vetítés után meghívott szakértőkkel beszélgetés következik a film által felvetett témákról.

Miről szólnak a filmek?

Egy erős nyugtatókkal kezelt férfi a teljes szellemi leépülés állapotába kerül – a vetítéssorozatot indító, egy hipermnéziás ápoltról szóló film után Racsmány Mihály kutató segít körüljárni a témát.
Manipulált iskolai tananyagok és hiányos történelmi feldolgozások a Tanácsköztársaság történetének 133 napjáról – Borsody István történelmi filmje által feltett kérdésekre Katona Csaba történésszel keressük a válaszokat.

2016-ban ünnepeltük Zrínyi Miklós szigetvári halálának 450. évfordulóját – a csatát bemutató animációs film kapcsán Hóvári János, volt ankarai nagykövet és Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatója lesz a vendégünk.

Mars

Sik András Mars-kutatót és Kereszturi Ákos csillagászt a vörös bolygó vizsgálatával kapcsolatos legfrissebb eredményekről fogjuk kérdezni. A National Geographic által készített Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozat elkészítésében szakértőként hazai kutatók is közreműködtek.

A napjainkban is aktuális, a Seuso-kincsek rejtélyét feldolgozó dokumentumfilmben felvetett kérdéseket a Seuso Kutatási Projekt felkért szakértőjével vizsgáljuk a sorozat zárásaként.

Az első, április 12-i vetítést megnyitja: Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora.

Regisztrációs oldalt az egyes eseményekre kattintva talál. Kövesse programunkat közösségi oldalunkon is: http://facebook.com/mtafilmklub.

A vetítések helyszíne:

MTA Székház, II. emeleti Nagyterem
1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.
Forrás: MTA
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását