2024. március 28. - Gedeon, Johanna

bor - Bor - BOR

Az uniós szabályokkal összhangban Magyarországon is növelhető a borszőlőültetvények nagysága tavaly óta, az új telepítési engedély iránti kérelmet április 30-áig lehet benyújtani a területileg illetékes hegybíróhoz - tájékoztatta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön az MTI-t.
2017. március 31. péntek 10:38 - HírExtra
A közleményben felidézték, hogy a korábban csak újratelepítési joggal rendelkező termelők telepíthettek új borszőlőültetvényt. Az Európai Unió tavaly január 1-jén vezetett be új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást, ezzel összhangban a magyar szabályok a szőlőtermelő hegyközségi tagok számára minden évben április 1. és április 30. között teszik lehetővé az új telepítések kérelmezését.

Újdonság a tavalyihoz képest a pályázatok rangsorolási módja. A benyújtott kérelmeket május 30-ig a HNT összesíti, a hegybíró az így kialakult rangsor alapján hagyja jóvá azokat.

A közlemény idézi Légli Ottót, a HNT elnökét, aki elmondta: a fajtakoncentráció megvalósítása a szőlő- és borágazati stratégia egyik fontos célkitűzése. A borvidékek elkötelezettségét mutatja, hogy jellemzően a helyi termesztési feltételekhez alkalmazkodott, magas minőségi potenciálú fajtákat választották a többletpontot érő három telepíthető fajta közé - fejtette ki.

Az engedélyezett növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1 százaléka lehet, ez 2017-ben 642 hektár.

Április 1



Ha a kérelmek alapján az igényelt területek nagysága összesítve nem haladja meg a 642 hektárt, a hegyközségi tagok megkapják az új telepítési engedélyüket. Ha az összes területnagyság ezt a mértéket meghaladja, az alacsony pontszámot elért termelők az engedélyt az igényelt területek nagyságához képest arányosan csökkentett területre kapják meg. Ötven százalékos vagy annál nagyobb mértékű csökkenés esetén a hegyközségi tagok minden jogkövetkezmény nélkül visszavonhatják kérelmüket.

Az új telepítési engedély minden esetben 3 évig használható fel. Amennyiben az új telepítést a termelő az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, a következő két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet.

A HNT egyeztetéseket folytat a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkárságával az új telepítésű ültetvények támogatásáról is, amelyet a Vidékfejlesztési Program keretösszegéből tervez finanszírozni a kormány - tette hozzá Légli Ottó.

Az újratelepítések esetében egyszerűbb lesz az ügyintézés. A közlemény szerint Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta: áprilistól a hegybírók olyan engedélyeket adnak ki, amelyekkel a módosítási kérelmek teljesen kiküszöbölhetők.

A HNT azzal számol, hogy így összesen csaknem 3000 ügyben kerülhető el a személyes ügyintézés, ami a termelők számára jelentős időmegtakarítást jelent. Ezzel további lépést tettek a stratégiájukban szintén megfogalmazott bürokráciacsökkentés felé - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását