2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Rengeteg autót vásároltunk

Márciusban az egy évvel korábbinál 32,3 százalékkal több, 9924 új személygépjárművet helyeztek forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel.
2017. április 4. kedd 09:15 - HírExtra
 
Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ha valamilyen váratlan gazdasági fejlemény nem jön közbe, 2017-ben meghaladja a százezer darabot.
Az egyesület szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, akik inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Lehetséges az is, hogy a céges vásárlások egy része - különösen az egy-három autós céges vásárlások - magánvásárlásnak tekinthető - tették hozzá.
Az egyesület reméli, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul. Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni - írták.

Kis haszonjárművekből márciusban az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal kevesebbet, 1793-mat helyeztek forgalomba. Az MGE szerint sokat javítana a helyzeten, ha a vegyes használatú kis haszonjármű ismét visszakerülne a palettára.

Nagy haszonjárművekből 478-at értékesítettek a múlt hónapban, ami 1,3 százalékkal meghaladja a tavaly márciusit. A január-márciusi kumulált forgalomba helyezések 4,1 százalékkal csökkentek, 1180-ra, ennek oka az MGE szerint a kedvezőtlen időjárás, ami késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok növelték a flottacserék idejét, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, márciusban 31 buszt helyeztek forgalomba, ami 55 százalékos növekedés a tavalyihoz képest. Az MGE szerint itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés legyen, mivel a buszpark nagyon öreg, és így lecserélésre szorul. Az egyesület szerint fontos, hogy az emberek szállítását szolgáló buszpark jelentősen megfiatalodjon és korszerűbb legyen.

Motorkerékpárokból 272-t, az egy évvel ezelőttinél 31,4 százalékkal többet helyeztek forgalomba a múlt hónapban. A piac továbbra is gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja a szezonalitás - írták. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogók azonosításának megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének megkönnyítése. A motorok nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat - jegyezték meg.

Az MGE idén márciustól először közli adatait a közúti nehéz pótkocsikról, amelyekből 254-et, az egy évvel korábbinál 17,8 százalékkal kevesebbet értékesítettek.

Az egyesület ebben az évben továbbra is összesen 102 ezer új személygépkocsi, 22 ezer kis haszonjármű, 5500 nagy haszonjármű, 2400 motorkerékpár és 500 autóbusz forgalomba helyezésére számít.

A Carinfo.hu hétfői tájékoztatása szerint a forgalomba helyezett személygépkocsik közül a legtöbb, 1377 Suzuki volt, ezt követte az 1154 Ford és a 897 Skoda. Egy évvel korábban, tavaly márciusban is a Suzuki és a Ford állt az élen, de a harmadik akkor az Opel volt, amely most a negyedik lett a havi forgalomba helyezési listán. Az első tízben benne van még a Toyota, a Volkswagen, a Nissan, a Dacia, a Kia és a Renault is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását