2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Idén hamarabb érkezett meg a jó idő, és a szokottnál jóval korábban indult el a rügyfakadás. Mégis maradt még egy kis idő elültetni a gyümölcsfa csemetéket. A tavaszi telepítéshez Marton Balázs, a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. munkatársa ad hasznos tippeket.
2017. április 5. szerda 15:45 - HírExtra

Sok gazda már elvégezte a tavaszi telepítéseket, de ha erre mégsem jutott idő, egy-két hét még maradt a gyümölcsfaültetésre.

„A szokatlanul korai meleg idő hatására a faiskolákban már sok csemete jóval korábban kihajtott, azonban még találhatunk olyan kisfákat, amelyek alkalmasak lehetnek a telepítésre. A dió- és mandulafa, valamint az őszibarackfa kevésbé hajt, alaposabb öntözéssel egy hétig még kiültethető kertjeinkbe” – magyarázta Marton Balázs, az MKSZN munkatársa. A praktikus tennivalókat 8 pontban foglalta össze a szakember.

Gödörásás


Ültetéskor nem mindegy, hogy mekkora teret adunk a facsemetének. A gödör legyen kétszer, háromszor akkora, mint az oltvány gyökérzete és a növény kerüljön pont olyan mélyre, mint a faiskolában volt, hogy a gyökerek szabadon fejlődhessenek.

Talajfertőtlenítés

A gödör aljára érdemes talajfertőtlenítőt szórnunk, hogy a cserebogár pajorok ne tegyenek kárt az ültetvényeinkben.

Trágyázás

Ha terméstrágyát használunk, a szerves trágya fölött képezzünk egy 15-20 cm-es földréteget, és csak erre kerüljön az oltvány gyökere, máskülönben a gyökér megéghet.

Gyökerek igazítása

A gyökérmetszésre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.Az őszi eljárással szemben ilyenkor csak a gyökér végét kell visszavágnunk, annak egynegyedével, egyharmadával.

Ültetési irány

A kisfát úgy helyezzük el a gödörben, hogy az oltási helye a széliránnyal szembe nézzen, máskülönben a szél könnyen letöri a gyenge gallyakat. Fontos az is, hogy az oltási hely a talajszint fölé essen.

Vízelvezető „tányérozás”

Ha a gödörben már jó irányban áll a fa, feltöltjük földdel és körbetapossuk, majd kívülről a fa köré karimát húzunk, sáncot formázva. Az így képzett gyűrűkbeöntött víznem folyik el.

Öntözés

A legfontosabb munkafázisunk az öntözés. Ahhoz, hogy a kisfa ne száradjon ki, a gyűrűkbe öntözött víz leszivárgása után érdemes egy kis száraz földet kell húzni a felszínre. Ha ugyanis a száraz réteg van felül, nehezebben párolog el a víz. Alternatívaként szerves trágyát is használhatunk felső rétegként.

Korona visszametszése

Ültetés után az oltványt érdemes visszavágni (koronába metszeni) attól függően, hogy milyen koronaformát tervezünk. Az oltvány visszavágása nem csak azért hasznos, hogy a csemete megerősödjön, de azért is, mert az alsóbb állású rügyek csak később fakadnak.
Forrás: Positive Communications
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását