2018. május 21. - Konstantin
Volt kormányfők és miniszterek, professzorok és más vezetők sürgették kiállásra az Európai Bizottságot és az európai uniós tagországokat a magyar felsőoktatási törvény módosítása ellen, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) - írta csütörtökön a Politico brüsszeli hírportál.
2017. április 6. csütörtök 12:18 - HírExtra
 
Csaknem ötvenen írták alá a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű elemzőközpont honlapjára feltöltött nyílt levelet, köztük Alexander Stubb volt finn, Bajnai Gordon volt magyar és Marek Belka volt lengyel miniszterelnök, Javier Solana, az unió egykori külügyi főképviselője, Jaap De Hoop Scheffer korábbi NATO-főtitkár, Emma Bonino volt olasz és Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter, illetve Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egykori főtitkára.

Az aláírók határozott kiállásra sürgették az uniós vezetőket és intézményeket, valamint arra szólították fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tartsa magát az Európai Unió alapértékeihez, és vonja vissza azokat a törvényeket, amelyek ezeknek nem felelnek meg.

Mint írták, az uniós külügyminiszterek korábban jól tették, hogy élesen bírálták az akadémikusok és a diákok törökországi fenyegetését, illetve a szentpétervári Európai Egyetem bezáratására irányuló orosz kísérleteket. "Eddig azonban némák maradtak a független hangok elnyomására irányuló legutóbbi magyar kísérlet kapcsán, ami felveti a képmutatás és a kettős mérce vádját" - hangsúlyozták.

"Úgy véljük, hogy az Európai Uniónak a határain kívül és azokon belül is demonstrálnia kellene az elkötelezettségét a liberális értékek mellett" - szögezték le.

A levélben a CEU-t "az egyik legmagasabb presztízsű akadémiai intézménynek" nevezték Európában, és úgy vélekedtek, hogy a magyar törvénymódosítás "teljesíthetetlen feltételeket" támaszt, és kifejezetten a Közép-európai Egyetem ellen irányul.
Forrás: MTI /HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását