2018. május 27. - Hella

Vagy elér minket a gusztustalanság - vagy nem

Nem biztos, hogy eléri Magyarországot a romániai Aranyos folyóba múlt héten ömlött szürkeiszap - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI megkeresésére hétfőn.
2017. április 10. hétfő 15:25 - HírExtra
A Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából április 3-án folyt szürkeiszap az Aranyos folyóba, egy, a zagytározó leürítésére épített, de 1988-ban lezárt vezetéken keresztül.

Siklós Gabriella elmondta, a román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de egyelőre még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés.
Ezért még azt sem tudni, eléri-e Magyarországot a szennyezett víz - emelte ki a szóvivő, hozzátéve, a szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól mintegy 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig.Komoly a készültség


Elmondta azt is, hogy a Szegedi Vízügyi Igazgatóságnál április 5-e óta harmadfokú a készültség, a szakemberek 24 órában a területen vannak és naponta kétszer vízmintát vesznek Nagylaknál.
A mérési eredmények eddig határértéken belül voltak, tehát még nincs szennyezésre utaló jel. Ha érkezik szennyezés, akkor az a Maroson kedden érhet Aradhoz, a hét közepén pedig Nagylakhoz - tette hozzá.

A szóvivő a szennyezés arányát érzékeltetve azt mondta, a 2000-ben történt a ciánszennyezés során 100 ezer köbméter szennyező anyag folyt a Tiszába, a jelen esetben pedig hatezer köbméter szürkeiszapról van szó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását