2018. június 21. - Alajos, Leila
Tízezres tömeg tüntetett újra az Orbán-kormány politikája ellen. Szerdán délután a Hősök terén a civilek szólították fel a kormányt a civileket ellehetetlenítő törvényjavaslat újragondolására, visszavonására.
2017. április 13. csütörtök 09:20 - HírExtra


Napok óta tart a tüntetéssorozat, mely Budapesten újra tízezres tömeget vitt az utcára. A főleg értelmiségi fiatalokból álló demonstrálók a CEU-t támadó törvény elfogadása előtt vonult utcára. Később, mikor Áder János köztársasági elnök aláírta és kihirdette a 24 óra leforgása alatt megtárgyalt és elfogadott törvényt, újra tiltakozni kezdtek.

A szerdai civil tüntetés látszólag egy más ügyben szerveződött, ám a jelszavak ugyanúgy megmaradtak: „Szabad ország, szabad egyetem!” „Elegünk van!” „Diktatúra!”A HírExtra helyszíni tudósítója számtalan külföldit is megszólított, akik eddig nem látott számban vettek részt, kormányt bíráló tüntetésen. Ez persze nem is olyan meglepő, hiszen a CEU-n külföldi diákok százai tanulnak, neves, külföldi és magyar oktatóktól.

A megkérdezettek mindegyike a demokrácia durva megsértésének látják azt, hogy a magyar kormány egy egyetemet akar bezáratni, ráadásul ilyen rövid idő alatt elfogadott törvényjavaslattal. Ez csak a diktatúrák szokása - érvelt egy japán diák. Egy Amerikából érkezett fiatal szerint egy ilyen demonstrációnak, ahol ekkora tömeg megy utcára, muszáj, hogy hatása legyen. Egy francia lány azonban épp azt ecsetelte, hogy ismerve a jelenlegi magyar vezetést, nem reménykedik sikerben. Egy több éve hazánkban élő finn fiatal az Unióban bízik, és nagy nemzetközi felháborodásban – talán az elég nyomás lesz, hogy kihátráljon Orbán – mondta.Móra Vera, a Civil Összefogás kommunikációs vezetője a Hősök terei helyszínen, a demonstráció végén a HírExtrának elmondta, nem várták, hogy ilyen nagy számban érkeznek támogatók a civilek ügyéért, úgy vélte, ez talán a legnagyobb tüntetés a civilek mellett a rendszerváltás óta. Arra a kérdésre, miszerint mi lesz a következő lépés, ha nem érnek célt, úgy felelt: nem csak a demonstráció az egyetlen eszközünk.

A tüntetők a rendezvény befejezése után sem oszlottak fel, a Fidesz-székházhoz mentek, ahol kormányellenes jelszavakat skandáltak jobb híján a nagy erőkkel felvonuló rendőrségnek, akik a pártházat élőlánccal védték. Később átvonultak az Oktogonra, majd némi bizonytalankodás után a Parlament elé, ahol „Bajuszos szar!” felkiáltással mondtak véleményt Áder János köztársasági elnökről.

Este 11 óra körül újra az Oktogont vették célba, ahol egészen hajnali fél ötig demonstráltak, megbénítva a főváros forgalmát.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását