2024. április 18. - Andrea, Ilma

Itt a nagy lehetőség a startupok számára

Minden olyan startup, frissen induló vállalkozás, fejlesztő- és kutatócsoport pályázhat a Grants4Apps® Accelerator programra, amelynek van egy megvalósításra váró innovatív projektötlete az egészségügy területén. Tavaly fiatal magyar kutatók mesterséges intelligenciát alkalmazó rákterápiás megoldása találtatott a legjobbnak a Bayer mentorprogramjában.
2017. április 27. csütörtök 15:02 - HírExtra
 Május 31-ig jelentkezhetnek a startupok a Bayer nemzetközi mentorprogramjába a https://www.grants4apps.com weboldalon keresztül. A Grants4Apps® Accelerator keretében olyan digitális egészségügy-profilú startupok pályázhatnak, amelyek szoftver- vagy hardverfejlesztései, technológiai projektjei hozzáadott valós értéket képviselnek a páciensek és orvosok számára is, és nagyban hozzájárulnak a betegek egészségi állapotának, életminőségének javításához, valamint elősegítik az egyes gyógyászati eljárások fejlődését.

Tavaly világszinten összesen 408, ebből hazánkból 9 pályázat érkezett be, amelyek közül nyertesként a 4 legjobb között végzett a Turbine formáció, így a magyar fiatalokból álló csapat részt vehetett a 100 napos mentorprogramban Berlinben.

A Turbine a rák biológiai működését szimulálja, mesterséges intelligencia segítségével meghatározva a leghatékonyabb, személyre szabott kezelési módokat.

A molekuláris biológusokból, mesterségesintelligencia-szakértőkből és bioinformatikusokból álló csapat 10 évnyi kutatómunkával fektette le a rendszer alapjait.

Másodpercek alatt

A korábban hónapokig tartó kísérleteket egy másodperc töredéke alatt elvégezve a Turbine új, hatékony megoldásokat képes találni a rák kezelésére, ezzel jelentősen lerövidíti a gyógyszerfejlesztés időtartamát és lehetővé teszi, hogy a klinikai gyógyszervizsgálatok után minél hatásosabb terápiák juthassanak el a betegekhez.

„Nagyon fontos számomra a Bayer Grants4Apps Accelerator programja számomra és külön öröm, hogy tavaly egy magyar startup cég, a Turbine került a legjobb 4 közé” – mondta Kárpát Krisztina, a Bayer Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

„A biológia kaotikus rendszer – pusztán az adatokból kiindulva nehéz megérteni és megjósolni a sejtekben zajló folyamatokat. A Turbine mesterséges intelligenciája milliónyi terápiás lehetőséget és molekuláris szintű változást próbál végig a sok ezer publikációból származó biológiai tényre alapuló sejtmodellen, hogy megtalálja a legpontosabb választ a gyógyszerkutatók kérdéseire” – fogalmazott Szalay Kristóf Zsolt, a Turbine szimulált sejtmodelljének feltalálója.

„Azt reméljük, hogy a Turbine a gyógyszerfejlesztés folyamatának támogatásával hozzá tud járulni ahhoz, hogy a kutatók jelentősen gyorsabban juthassanak el a leghatásosabb rákgyógyítási módszerekhez” – mondta Nagy Szabolcs, a Turbine ügyvezetője.
Forrás: Noguchi
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását