2024. március 29. - Auguszta

Csatlakoznunk kellene az uniós menekült-politikához

Magyarországnak is csatlakoznia kellene a közös uniós menekültügyi politikához - közölte Niedermüller Péter, a DK alelnöke pénteken, miután két szociáldemokrata európai parlamenti képviselőtársával látogatást tett a röszkei tranzitzónában.
2017. május 5. péntek 17:46 - HírExtra
 

A politikus sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a tranzitzónában dolgozók mindent megtesznek azért, hogy az életük egyik legnehezebb időszakát átélő menekültek megőrizhessék emberi méltóságukat.
A magyar jogszabályok ugyanakkor feleslegesek és embertelenek, teljesen szükségtelen a magyar adófizetők pénzén "extrém" intézményrendszert kiépíteni - jelentette ki.

Niedermüller Péter azt mondta, Európa migrációs problémáját nem újabb kerítések és tranzitzónák építése oldja meg, hanem az, ha minden tagállam részt vesz a közös uniós menekültügyi politikában.

A DK alelnöke kifejtette: az uniós menekültügyi politika nem arról szól, hogy ellenőrzés nélkül mindenkit be kell engedni a közösség területére. Az irányított, ellenőrzött és kontrollált folyamathoz Olaszországban és Görögországban működtetett központokra, hot spotokra volna szükség, amelyek megadják a lehetőséget a jogszerű belépésre, ugyanakkor alkalmasak azok kiszűrésére, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre. A munkába be kell vonni az ENSZ menekültügyi szervezetét és a nagy tapasztalatokkal rendelkező civil szervezeteket.

Josef Weidenholzer osztrák EP-képviselő úgy fogalmazott, a tranzitzónában dolgozók minden igyekezete ellenére kérdéseket vet fel, hogy a magyar intézményrendszer mennyire áll összhangban az uniós menekültpolitikával.

Az európai politikának az eddigieknél sokkal többet kell tenni a helyzet stabilizálásáért a kibocsátó országokban. Határozottan föl kell lépni az embercsempészek ellen, amelyek a konfliktuszónákból jelentős összegekért Európába hozzák a menekülteket. Emellett megoldást kell találni annak a 80-90 ezer embernek a sorsára, aki a balkáni útvonalon rekedt - mondta a képviselő, hozzátéve: minden egyes területen közös uniós fellépésre van szükség, mert az egyes tagállamok önmagukban nem tudják a problémát megoldani.

Birgit Sippel német EP-képviselő kijelentette, bár a magyar kormány több fórumon is visszautasította azokat a kritikákat, amelyek szerint a tranzitzónában fogva tartják a menekülteket. A magas kerítéssel, szögesdrótokkal körbevett, szektorokra osztott intézmény azonban pontosan úgy néz ki, ahogy egy átlagember Európában egy börtönt elképzel - közölte.

Az EP állampolgári, jogi, bel- és igazságügyi bizottságnak (LIBE) koordinátora arra szólította föl a magyar kormányt, hogy igazodjon az európai menekültügyi politikához. A Magyarországon alkalmazott megoldások szembe mennek azokkal az értékekkel, melyekre ez EU felépült, és nem oldják meg a problémát - mondta Birgit Sippel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását