2024. március 29. - Auguszta
Az amerikai képviselőház elfogadta csütörtökön a Barack Obama volt amerikai elnök nevével fémjelzett Obamacare egészségbiztosítási törvény visszavonását.
2017. május 5. péntek 06:26 - HírExtra
 
A képviselők kis többséggel, a végeredmény szerint 217:213 arányban szavazták meg az Obamacare visszavonását. Egyetlen demokrata párti törvényhozó sem szavazott igennel, és húsz republikánus is elutasította a régi törvény visszavonását.

A képviselőházi szavazás után az Obamacare visszavonása a szenátus elé kerül, ahol - elemzők szerint - még nagy vita várható. Ha a szenátorok is igent mondanak, akkor ez utat nyithat a Trumpcare-nek elnevezett, republikánus egészségbiztosítási törvény megtárgyalásához, illetve elfogadásához.

A republikánus képviselők ujjongva, tapsolva és énekelve fogadták a szavazás eredményét, amely - bár mind a Fehér Ház, mind a házelnök azt jósolta, hogy megszavazzák a visszavonást - az utolsó pillanatig kétséges volt. Maga Donald Trump amerikai elnök egész héten személyesen egyeztetett republikánus képviselőkkel, hogy meggyőzze őket az Obamacare visszavonásáról.

A szavazás eredményét Donald Trump és Paul Ryan az amerikai képviselőház elnöke nagy győzelmeként értékelik. Donald Trump a választási kampányában végig azt ígérte, hogy visszavonatja az egészségbiztosítási törvényt, és újat terjeszt a kongresszus elé. Ez meg is történt, de az elsőként beterjesztett változatot március 24-én, éppen a szavazás előtt, visszavonták, mert kiderült, hogy nem volt hozzá elegendő republikánus voks.

Az első kudarc után a republikánusok néhány részletben változtattak a javaslatukon. A héten még késhegyig menő vita folyt arról, hogy az új törvényben milyen mértékben támogassa a biztosító az úgynevezett meglévő állapottal rendelkező biztosítottakat. A meglévő állapot a biztosítás megkötésekor már fennálló, olyan súlyos betegségekre vonatkozik, mint például a cukorbaj vagy a rákbetegség. Az Obamacare szerint a biztosítók ilyen esetben sem utasíthatták el a jelentkezőt, kötelezően meg kellett kötni vele a biztosítást. Donald Trumpnak, sok egyeztetés és győzködés után, sikerült megőriznie az Obamacare e vívmányát.

A csütörtök délutáni voksolás után Paul Ryan házelnök azt hangsúlyozta: "sokan vagyunk, akik hét évig vártunk, hogy leadhassuk ezt a voksot". Nancy Pelosi, a demokraták képviselőcsoportjának vezetője - fordított Robin Hoodnak minősítve Trump elnököt -, szomorú napnak nevezte a csütörtökit, s arra figyelmeztetett, hogy sok amerikai ezután majd elveszíti az egészségbiztosítását.

A republikánusok reformja azonban csak azokat az amerikaiakat érintené, akik úgynevezett egyéni biztosítást kötnek. Ők vannak kisebbségben. A lakosság többségének egészségbiztosítását ugyanis a munkaadója támogatja.

A voksolás után - amelyet Trump elnök a Fehér Házból figyelt munkatársai társaságában - a vezető republikánus politikusok a Fehér Házba mentek, ahol az elnökkel közös sajtótájékoztatót tartottak. Trump elnök megköszönte a képviselők munkáját, s mindjárt leszögezte, hogy a republikánusok következő nagy győzelme az adóreform elfogadásával várható. A sajtóértekezleten csaknem valamennyi republikánus köszönetet mondott Trump elnöknek a vezetői kvalitásokért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását