2018. április 19. - Emma

Élesedik a konfliktus az FBI és a Fehér Ház között

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügyvezető igazgatója, Andrew McCabe szenátusi meghallgatásán csütörtökön azt ígérte, hogy elhárítja a Fehér Ház esetleges beavatkozási kísérleteit az Oroszországról folyó vizsgálatokba.
2017. május 12. péntek 09:39 - HírExtra
 
A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatáson a kérdések össztüzébe került McCabe biztosította a törvényhozókat, hogy azonnal informálja őket, ha a Fehér Ház megpróbálna beavatkozni az Oroszországról folyó vizsgálatokba.

Az ügyvezető igazgató leszögezte: a Fehér Ház részéről eddig nem történt kísérlet a vizsgálat befolyásolására. Kérdésre válaszolva az ügyvezető igazgató nem kívánta kommentálni, Donald Trump elnök kijelentését, aki a héten azt állította, hogy az elbocsátott igazgató, James Comey "három különböző akalommal is közölte vele, hogy a vizsgálat őt nem érinti". Mc Cabe leszögezte: "nem véleményezhetem a volt igazgató és az elnök beszélgetéseit".

Andrew McCabe közölte: a vizsgálat Comey elbocsátása után is zavartalanul folytatódik, az FBI-nak nincs szüksége további dokumentumokra, és pénzügyi forrásokra. "Rendkívüli jelentőségűnek" nevezte a nyomozást, s ezzel ellent mondott a Fehér Háznak, amelynek szóvivőnője, Sarah Huckabee Sanders szerdán azt mondta: a nyomozás "valószínűleg az egyik legcsekélyebb" jelentőségű az FBI történetében.

Kérdésre válaszolva a megbízott igazgató közölte, hogy a héten valóban találkozott Donald Trump elnökkel, de az Oroszországgal kapcsolatos nyomozásról nem ejtettek szót.

A szenátusi bizottság meghallgatásán tanúként megjelent az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats, a CIA direktora, Mike Pompeo, valamint Mike Rogers admirális, a Nmezetbiztonsági Ügynökség (NSA) vezetője is.

Mark Warner virginiai demokrata párti szenátor mindegyiküket arról faggatta, hogy vajon egyetértettek-e az amerikai hírszerző közösség januári megállapításaival, miszerint Oroszország Donald Trumpnak kedvezően alakította az elnökválasztás folyamatát. A megkérdezett hírszerzési szakemberek mindegyike igennel válaszolt. "Sok ember számára, magamat is beleértve, nehezen megkerülhető a következtetés, hogy az elnök döntése Comey igazgató elbocsátásáról összefügg ezzel a nyomozással, s ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Warner szenátor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását