2018. június 21. - Alajos, Leila

soros. Soros. SOROS - és persze migránsok

Bármilyen határozatot fogad el az Európai Parlament (EP) a hét közepén, Magyarország nem kíván változtatni a migrációról képviselt álláspontján - jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2017. május 15. hétfő 17:54 - HírExtra
A kormánypárti politikus ismertette, hogy az EP valószínűleg a két, Magyarországot elítélő előterjesztett javaslatból az egyiket el fogja fogadni.

Értékelése szerint valamennyi támadás a bevándorlással összefüggő véleménykülönbségekre vezethető vissza, s az is látható, hogy Soros György már a látszatra sem adva igyekszik befolyásolni azokat a nemzetközi szervezeteket, amelyek szóba állnak vele. Példaként hozta, hogy az Európai Bizottság első embere, Jean-Claude Juncker, helyettese és más biztosok is találkoztak vele, nem tudni milyen minőségben.


 
A magyarság főellensége I.


Nyilvánvaló, hogy a CEU-val, illetve Magyarországgal kapcsolatos ügyekben jött létre a találkozó, amelyen Soros György mindent megtett, hogy csökkentse Magyarország érdekérvényesítési lehetőségeit az EU-ban.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: ahogy az eddigi, úgy az ez utáni határozatok sem változtatnak Magyarország álláspontján.

Megfelelünk a követelményeknek

A néppárti tervezet is kritikus, ugyanakkor olyan véleményeket és felszólításokat rögzít, amelyeknek a magyar kormány ma is megfelel - ismertette, hozzátéve: a kormány párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal és rendre a kompromisszumos megoldást keresi. Hozzátette: ez a javaslat meg sem említi a 7. cikkely alkalmazásának lehetőségét.

A politikus megjegyezte: noha vannak az indítványnak elítélő elemei, a Fidesz az Európai Néppárton belül jobboldalon helyezkedik el, s ma több tagpárt is liberális álláspontot képvisel a migrációban. Együtt tudunk velük élni - fogalmazott.


 
Epikus küzdelem, Magyarország II. számú főellenségével


A baloldal javaslatát egy Magyarország elleni nyílt támadásként értékelte, ugyanakkor jelezte, hogy annak sincs semmilyen "kötő ereje". Példaként említette, hogy a Tavares-jelentésről ennyi idő elteltével okkal mondható, hogy a papír csak értéktelenebb lett azzal, hogy ráírták azt, mint amit eredetileg képviselt. Ez a baloldali javaslatra is igaz - vont párhuzamot.

Tudomásul kell venni azt is, hogy aki magyar részről támogatja a 7. cikkely elfogadását, a szavazati jog elvonására, felfüggesztésére irányuló mechanizmust, annak utána itt a választók előtt kell elszámolnia - szögezte le a Fidesz alelnöke. Kiemelte azt is, hogy az eljárásra nincs semmilyen indok, továbbá az csak elvi lehetőség, ugyanis az államfők és kormányfők teljes egyetértésére lenne szükség, holott még többségre sem számíthatnak a kezdeményezők.

A frakcióvezető-helyettest kérdezték a civilek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatról. Mint mondta, várják a Velencei Bizottság álláspontját, ugyanakkor célként jelölte meg, hogy még a tavaszi ülésszakban, várhatóan június 15-ig elfogadja azt a parlament.

A külföldi egyetemekről


A külföldi egyetemeket érintő vitáról szólva pedig azt mondta: párbeszéd van az Európai Bizottság és a kormány között, utóbbi 10 napon belül megadja a választ a felvetésekre.


 
A III. számú főellenségünk


Gulyás Gergelyt megkérdezték arról is, hogy a KSH adatai szerint közel ötezer kisbolt szűnt meg Magyarországon. Azt felelte, ezt a szaktárcának egyedileg érdemes megvizsgálnia. Olyan járulékcsökkentést tartott szerencsésnek, amely mérsékli az emelkedő bérek miatt növekvő kiadásokat. Ez részben most is így történik - tette hozzá.

A politikust faggatták Orbán Viktor miniszterelnök Tienanmen téri koszorúzásáról is. Azt válaszolta: az ottani vérengzésről a véleményük nem változott, ugyanakkor annak ehhez az emlékműnek nincs köze.

Szintén kérdésre azt is megerősítette: a szerb-magyar határszakaszon álló kerítés semmilyen formában nem veszélyeztet emberéletet. A külső határ megvédése nem csupán belső jogi, hanem schengeni kötelezettség Magyarország számára - szögezte le, jelezve: ami ehhez szükséges és emberéletet nem veszélyeztet, azt indokolt megtenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását