2024. március 19. - József, Bánk

Jelentős fagykárok a Pilisben

Az idei áprilisi hó és fagy a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél a fiatalabb erdőkben okozott károkat, és az erdei infrastruktúrát rongálta meg - közölte a társaság kedden az MTI-vel.
2017. május 16. kedd 15:02 - HírExtra

A tájékoztatás szerint a szeszélyes áprilisi időjárás hátterében álló globális klímaváltozási folyamatokra a Pilisi Parkerdő szakemberei lokális megoldásokkal készülnek.

Felidézték: idén április 19-ére nagy mennyiségű csapadék, a magasabban fekvő területeken pedig hó és jégdara zúdult az erdőkre. A frissen kilombosodott fák levelei és hajtásai megsínylették a fagyot, az ágak nem bírták a hó súlyát, s eltörtek.

A 300-400 méter feletti területeken a hó megmaradt, és még a következő napokban is további hideg és csapadék következett. Bár most is keletkeztek károk, szerencsére azonban meg sem közelítik a 2014. decemberi ónos eső következményeit.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt 65 ezer hektáros terület mintegy negyedét, 15,8 ezer hektárt érintett az áprilisi tél, az érintett erdőterületek kétharmada természetvédelmi terület.

Az eddigi felmérések szerint a szakembereknek 150 hektáron kell közvetlen beavatkozást végezniük, ezekről a területekről a becslések szerint 1300 köbméter, elsősorban töréskár következtében sérült faanyagot kell kiszállítaniuk.

A már lombosodó ágak még nehezebben viselték a hó súlyát, így sok helyen kellett letört ágaktól, kitört fáktól megtisztítani a parkerdő úthálózatát: összesen 250 kilométernyi erdészeti és turistautat kellett a letört ágaktól és kidőlt fáktól megtisztítani.

A Pilisi Parkerdőnél a vágásos módszerről fokozatosan áttérnek az örökerdő-gazdálkodásra. Egy áprilisi fagyhoz és hóhoz hasonló időjárási anomália okoz ugyan kárt, de sokkal kevesebbet, mint a korábbi gazdálkodási formánál; mert az ilyen területeken együtt élő, többféle korú és fajú fából álló elegyes erdő önvédelme jóval erősebb - idézi a közlemény az áprilisi időjárás hátteréről Csépányi Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnökét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását