2024. március 29. - Auguszta

Nőtt ez is

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 24 százalékkal nőtt áprilisban az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
2017. június 9. péntek 14:13 - HírExtra
 
A tájékoztatás szerint 2017 áprilisában a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22 százalékkal, a belföldi vendégeké 28 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyeken az átlagos tartózkodási idő is nőtt, a folyó áron számolt bruttó árbevétel pedig 27 százalékkal emelkedett.

A szezonálisan kiigazított, vendégéjszakában mért vendégforgalom 14 százalékkal nőtt. Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy az idén a húsvét áprilisban, míg 2016-ban márciusban volt - tette hozzá a KSH.

A külföldi vendégek száma 16 százalékkal 1,2 millióra emelkedett áprilisban az előző év azonos időszakához képest, a vendégéjszakában mért forgalom közel kétharmada Budapesten koncentrálódott, ahol 20 százalék volt a növekedés, az ország Budapesten kívüli területén 25 százalékos növekedést mértek a kereskedelmi szálláshelyek.

A belföldi vendégek száma 21 százalékkal bővült áprilisban egy év alatt, és megközelítette a 996 ezret. A vendégéjszakában mért forgalom mindegyik szállástípusban és turisztikai régióban kétszámjegyű növekedést ért el - közölte a KSH.

A szállodák szobakihasználtsága 8,4 százalékponttal, 61 százalékra nőtt áprilisban az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 27 százalékkal 36 milliárd forintra emelkedett, ezen belül a szállásdíjbevétel 33 százalékkal 22 milliárd forintra nőtt, az egyéb bevétel 25 százalékkal 7,5 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele 14 százalékkal 6,9 milliárd forintra nőtt.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 35 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az áprilisban működő kereskedelmi szálláshelyek közel 1,5 milliárd forint értékben fogadtak el SZÉP-kártyát, ennek az összegnek 89 százaléka a szállodákhoz folyt be.

A Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyek száma 18 egységgel emelkedett, a kiadható férőhelyek száma megközelítette a 244 ezret áprilisban, ami az egy évvel korábbihoz hasonló volt.

Az idén január-áprilisban a szálláshelyek 12 százalékkal több, összesen 6,9 millió vendégéjszakát regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.

Az év első négy hónapjában a külföldi vendégek 14 százalékkal több, 3,6 millió, a belföldi vendégek 10 százalékkal több, 3,2 millió vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 4,5 százalékponttal, 51,2 százalékra emelkedett az első négy hónapban az egy évvel korábbi szintnél.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 15 százalékkal több, 111,5 milliárd forint bruttó árbevételt értek el az idén január-áprilisban, mint az előző év azonos időszakában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását