2018. július 18. - Frigyes

Előrehozott választások Ausztriában is

Elsősorban a migrációs válság félrekezelése okozta azt a helyzetet, hogy októberben előrehozott választásokat tartanak Ausztriában - jelentette ki az Alapjogokért Központ elemzője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.
2017. június 12. hétfő 13:08 - HírExtra
 
Törcsi Péter közölte: a helyzet nem csupán Magyarország számára, hanem az osztrák választóknak is elfogadhatatlan volt, akik "piros lapot mutattak" és így lemondásra kényszerítették a korábbi szociáldemokrata osztrák kancellárt, Werner Faymannt.

Egyelőre a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az időközben a néppárt (ÖVP) elnökévé választott Sebastian Kurz népszerűsége miatt az ÖVP nyerheti meg a választásokat, ám az arányos választási rendszer miatt koalícióra kényszerülhet - tette hozzá.

Az elemző hangsúlyozta, a korábban együtt kormányzó néppárt és a szociáldemokraták (SPÖ) viszonya időközben annyira megromlott, hogy nem elképzelhetetlen egy ÖVP-szabadságpárti (FPÖ) koalíció.

Kitért arra, a migrációs válság erodáló hatása abból is kitűnt, hogy a köztársaságielnök-választáson a hagyományos pártok - ÖVP, SPÖ - nem jutottak be a második fordulóba.

Végül Alexander Van der Bellen zöldpárti jelöltet választották államfővé. Ő korábban úgy nyilatkozott, hogy semmiképpen nem adna kormányalakítási megbízást az általa szélsőjobboldalinak tartott FPÖ-nek, ám azóta puhult az ezzel kapcsolatos véleménye - mondta Törcsi Péter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását