2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Múzeumok éjszakája

Két egymást követő szombaton is kínálnak ismeretterjesztő és szórakoztató programokat a múzeumok éjszakája országos programsorozathoz kapcsolódva Szombathelyen, ahol ebben az évben a fény és a fotózás kerül az érdeklődés középpontjába - közölték az MTI-vel a szervezők.
2017. június 16. péntek 16:43 - HírExtra

Tanai Ibolya, a Savaria Múzeum munkatársa tájékoztatása szerint június 17-én Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Vas Megyei Levéltár nyitja meg a kapuit este hat és éjfél között, június 24-én pedig a Vasi Skanzenben várják a látogatókat este nyolc órától éjfélig.
A Savaria Múzeumban csillagászati előadással, a fotózás rejtelmeibe beavató beszélgetésekkel és a témához kapcsolódó tárlatvezetéssel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, a múzeumparkban pedig koncertekkel várják az érdeklődőket.

A Szombathelyi Képtárban Varga Eleonóra történész tart előadást a fotográfia kezdeteiről, majd a fotográfia és a képzőművészet kapcsolatát boncolgatják Réz András filmesztéta és Készman József művészettörténész segítségével, a Portrék ma című kerekasztal beszélgetésben pedig Dallos László, Szilárdi Béla és Benkő Péter fotóművészekkel beszélgetnek.

Idén is kapcsolódik a Múzeum Éjszakája programsorozathoz a Szombathelyi Törvényszék, de ezúttal nem a bíróság épületében, hanem a Szombathelyi Képtár konferenciatermében pillanthatnak be az érdeklődők a fiktív perek, jogi esetek és kihallgatások sorába. Ezúttal a lesifotósokról esik majd szó, illetve a fotográfiának a bűnüldözésben betöltött szerepéről is hallhatnak érdekességeket.

Az Iseum Savariense rendhagyó sétára hívja vendégeit Savaria történelmi romjai között, Sosztarits Ottó régész vezetésével, majd Légből kapott régészet és más csudaságok címmel az archeológiában alkalmazott különleges módszerekről tart előadást Szabó Máté régész, a Pécsi Tudományegyetem oktatója.

Este az Iseum Savariense udvarán zenével kísért fényfestést láthatnak az érdeklődők, de itt is lesznek kézműves foglalkozások, melyek során például az Iseum szentélyének makettjét készíthetik el az ügyes kezű látogatók.

A Vas Megyei Levéltárban a szombathelyi amatőr fotózás 1889-1990 közötti időszakáról nyílik időszaki tárlat, amelyhez kapcsolódva Bajzik Zsolt tart előadást a helyi amatőr fotózásról, ezt követően pedig Melega Miklós mutatja be Vizmathy Géza 81865-1932) amatőr fotográfus életét és munkáit, végül pedig Pál Ferenc (1867-1934) fényképész és szakíró portréját villantja fel Mayer László.

Az idén sem maradhat el az egykori vármegyei börtön, a levéltári épület titokzatos pincéinek meglátogatása sem, és természetesen lesz múzeumi totó is, értékes nyereményekkel.

Június 24-én a Vasi Skanzenben Kép-átmenetek, fényképek a hagyományos közösségek életében címmel nyílik időszaki kiállítás, amely november 5-ig tekinthető meg. Az este során a hagyományos falusi esküvők világát idézik meg, a legénybúcsútól és leánybúcsúztatótól kezdve az álmenyasszonyokon és paptáncon át a menyasszonytánc szokásáig. Lakodalom lesz a mi utcánkban címmel filmvetítést is tartanak, de nem marad el a tűzgyújtás és szalonnasütés sem, amelynek során söprűtánccal és felnőttmesékkel szórakoztatják a megjelenteket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását