2024. március 19. - József, Bánk

Izrael a Nagy Testvér

Az izraeli hadsereg újabb térfigyelő kamerákat helyez el a ciszjordániai utakon és kereszteződésekben, valamint növeli a videofelvételeket rögzítő drónok, a katonák sisakjain és a katonai járműveken elhelyezett kamerák számát - jelentette hétfőn a Háárec című izraeli napilap.
2017. június 19. hétfő 11:04 - HírExtra
 
A katonai hatóságok elsősorban a ciszjordániai zsidó telepek környezetében kísérik majd állandó figyelemmel kamerákkal és egyéb eszközök segítségével a történéseket. Eddig több mint 1700 térfigyelő kamerát helyeztek el. Számukat növelve a katonai hatóságok abban bíznak, hogy az eszközök előre figyelmeztetnek majd a készülő merényletekre, információt gyűjtenek, és el is rettentenek a támadásoktól.

A lap szerint a 2000 után kezdődött második intifáda - palesztin felkelés - óta jelentősen javult a Sin Bet izraeli belbiztonsági szolgálat és a katonai hírszerzés lehallgató képessége, és ez is hozzájárult a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah merényleteinek megelőzésének.

Az újabb, a "magányos farkas merénylők" kora azonban új kihívást jelent, mert a palesztin támadók általában egyedül, vagy kis, helyi csoportokban felső utasítás és szervezés nélkül készülnek tettükre. Ezért a védelemben különösen fontosak lettek a vizuális felderítő eszközök, a kamerák.

A feltűnő helyen felszerelt és az álcázott, titkos térfigyelő kamerák kihelyezése nyomán már dokumentálták az utóbbi hónapokban végrehajtott legtöbb merényletet. A kamerák rögzítették az erőszakos tüntetéseken és az izraeli biztonságiak elleni kődobálásokban rendszeresen részt vevő palesztin fiatalokat is, akik az izraeli hatóságok szerint a későbbiekben sokszor merényletekre készülhetnek.

Idén áprilisig, a kihelyezésük óta eltelt kevesebb mint egy év alatt a kamerák segítségével 2200 palesztint azonosítottak, akik közül 400-at elő is állítottak. Egy részüket Izraelben bírósági eljárás nélküli, úgynevezett adminisztratív elzárásra ítélték, a többiek nevét pedig átadták a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek, amelyek figyelmeztetésben részesítették őket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását