2018. június 23. - Zoltán

Egy átverős vállalkozás

Tisztességtelenül próbálta korlátozni a fogyasztók indoklás nélküli elállási jogát a vásárlástól az egészségügyi, háztartási termékeket értékesítő Kővári Forrás Kft. - közölte a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) kedden az MTI-vel.
2017. július 4. kedd 10:01 - HírExtra
 
Azt írták, a Fővárosi Törvényszék helyt adott a FOE keresetének, és megállapította, hogy valamennyi szerződő félre kiterjedő hatállyal érvénytelenek a Kővári Forrás Kft. által használt tisztességtelen általános szerződési feltételek.

A törvényszék megtiltotta ezeknek a feltételeknek alkalmazását, valamint a vállalkozásnak saját költségén közzé kell tennie egy közleményt is egy országos napilapban.

Kiemelték: a cég által használt általános szerződési feltételek értelmében a vásárlóknak tudomásul kellett venniük, hogy a vásárlás az eladó fióktelepén történik, így az indokolás nélküli elállási jog nem illeti meg őket. A vállalkozásnak ugyanakkor a cégnyilvántartás szerint egyáltalán nem volt bejelentett fióktelepe, és a szerződésből a szerződéskötés helyszíne sem derült ki. A vállalkozás olyan jogszabályra hivatkozott a szerződésben, amely az internetes vásárlásra vonatkozik és nem az üzleten kívüli vásárlásra, ráadásul már nem is hatályos.

A vállalkozás továbbá kikötötte, hogy nem gyakorolhatja a vásárló az elállás jogát olyan termék értékesítésénél, amely a fogyasztó személyéhez kötött, illetve amelyet a fogyasztó utasításai alapján vagy kifejezett kérésére állítottak elő. Ez valóban megfelel a jogszabálynak, azonban a vállalkozás által értékesített áruk nem tartoznak ebbe a körbe, ennek ellenére a megrendelt termékek táblázata felett "egyedileg megrendeli" szövegrészlet szerepelt, amely minden esetben egyedi rendelést feltételez. Ugyanakkor a termékek egyike sem egyedileg gyártott, illetve az alvásterápia (például matracok) termék alatt, ahol lehetőség lenne egyedi méret megadására, ezt az adatot nem kell kitölteni.

Ezeken felül a vállalkozás azt is kikötötte, hogy ha a fogyasztó nem fizeti ki a teljes vételárat, akkor a befizetett vételárrészlet foglalónak minősül és nem jár vissza a fogyasztónak, ezen felül még 25 százalék kötbér megfizetésére is köteles a vásárló.

Hangsúlyozták, hogy ez teljes mértékben jogszabályba ütközik, hiszen megfosztja a fogyasztót az indokolás nélküli elállási jog gyakorlásától, amikor is visszajárna a fogyasztó részére a teljes befizetett összeg.

A vállalkozás elsősorban egészségügyi, háztartási termékeket kínál bemutatóin, kiemelten az idősebb, nyugdíjas, illetve beteg fogyasztóknak. Az egyes termékek értéke akár a több százezer forintot is elérheti, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók amennyiben otthon nyugodt körülmények között átgondolják a döntésüket, élni tudjanak a jogszabály biztosította indokolás nélküli elállási joggal - olvasható az egyesület közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását