2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Továbbra is az erős kereslethez mérten szerény kínálat jellemző a X. és a mögötte fekvő XVII. kerületek ingatlanpiacára. A régebben hirdető ügyfelek kivárnak, kitartva az árakat. Az alku csekély mértékű, sőt egyes tranzakcióknál előfordul a teljes alkuképtelenség is.
2017. július 5. szerda 06:14 - HírExtra
 

Nem történt érdemi változás az ingatlanpiacon az idei évben a tavalyi helyzethez képest - jelezte Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője. A legnagyobb kereslet a panellakások esetében a négyemeletes házakban található első-második emeleteken lévő ingatlanok iránt mutatkozik, melyekre 300-320 ez forintos értékesítési négyzetméterárak jellemzőek. Családi házak közül a XVII. kerületben az egyszintes, szép környezetben lévő, jól megépítetteket keresik. Ebbe beletartoznak az újépítésű iker vagy családi házak, de a ‘60-es évek kockaházai is. Ezekre elsősorban a 25-35 millió forintos ársávban mutatkozik jelentősebb kereslet. A korlátozó tényező itt is a kínálat szűkössége.

Mindezek miatt az alku egyelőre nem jellemző a két kerület ingatlanpiacára. Egyedül csak a régebbi építésű, nagyméretű, korszerűtlen, jelentős mértékben felújításra szoruló házak hirdetési áránál mutatkozik lehetőség komolyabb alkura. Lakások vásárlásánál tehát ne lepődjünk meg, ha teljes alkuképtelenséggel találkozunk a két kerület ingatlanpiacán, de nagyobb értékű házaknál sem remélhetünk 5 százalékosnál nagyobb mértékű alkut - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő.

Felkapott utcák és az árak

A vevők a legjobban Rákosligetet és Felső-Rákoshegyet kedvelik a legjobban a XVII. kerületben. Ezekre jellemző a patinás, polgári miliő, az elegáns környezet és a nagy zöldfelületek. Emellett keresettek Rákoscsabán, Rákoscsaba-Újtelepen a nagyobb, 500-800 négyzetméteres telekkel rendelkező ingatlanok, lehetőleg azok, melyeknél jó a tömegközlekedés, és könnyű a megközelíthetőségük.

Kőbányán kedvelt rész az Ó-hegy park környéke, ahol jellemzően négyemeletes házak, kisebb társasházak állnak csendes, parkos környezetben. Ezekre most a 280-300 ezer forintos négyzetméterár a jellemző. Az Újhegyi lakótelep szintén kedvelt városrész, különösen Újhegyi sétány és környezetének felújítása után, mely még kellemesebbé tette a lakótelep eddig is vonzó részét. Itt 270-350 ezer forintos négyzetméteráron kínálják lakásaikat a tulajdonosok, és ezeken az árakon el is kelnek.

Említést érdemes még a metró közelsége miatt a kőbányai Gyakorló lakótelep, ahol az eddigieknél is magasabbak az árak: 300-320 ezer forint környékén alakulnak négyzetméterenként. Emellett folyamatos és jelentős igény mutatkozik a 10 éve épült lakóparkok lakásaira, de a kínálat ezeknél érezhetően megcsappant: a két-három évvel ezelőtti választékkal szemben ma már csak elvétve akad eladó lakás ezeken a területeken - derült ki Kántor Istvánné szavaiból. Aki további részletekre kíváncsi a X. és XVII. kerület áraival kapcsolatban, a Balla Ingatlan piaci riportjában megtalálja őket: http://ballaingatlan.hu/piacijelentesek/

Hiány és minőségi problémák az újépítésűeknél

Nem enyhítik a hiányt az újépítésű ingatlanok sem, hiszen a két kerületben alig épülnek új házak és lakások. Azon társasházi lakásoknak, melyek idén kerülnek átadásra, már 100 százalékban megvannak a tulajdonosaik. Az ikerházak építését az korlátozza, hogy ezekhez legalább 600 négyzetméteres telekre lenne szükség, melyek szinte teljesen eltűntek a piacról. De ha van is megfelelő méretű telek, az utcafronti szélesség nem teszi lehetővé az elvárás szerinti épületalakítást: külön utcai bejárat, önálló, elkeríthető kertrész, és az ingatlanoknak csupán a garázsok révén történő összekapcsolása is a gyakran felmerülő igények közé tartozik - magyarázta Kántor Istvánné.

Az építkezések számát emellett a szakemberek hiánya is korlátozza. A szakértő szerint jellemző egyébként, hogy a beruházók az új építésű lakások iránti megnövekedett kereslet miatt sok esetben a minőség rovására vállalnak nehezen tartható határidőket. A másik oldalon pedig az jellemző, hogy a vevők nem tájékozódnak megfelelően, nem kérnek referenciákat. Így viszonylag könnyen lehet most az ingatlanpiacon gyors haszonra szert tenni, miközben a minőség egyes esetekben komoly kívánnivalót hagy maga után.

Ami a jövőt illeti, az ingatlanközvetítő várakozásai szerint a jelenlegi ingatlanpiaci helyzethez képest komolyabb változásra nem lehet számítani. Várhatóan maradnak az árak, ahogy a forgalom is a jelenlegi szinten. Úgy véli, hogy továbbra is az egyetlen jelentős, változást generáló tényező az állami és/vagy privát bérlakás építési program lehetne, mely nagyobb mértékben átrendezhetné a kínálati piacot, és még jobban felpezsdíthetné a keresletet.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását