2024. április 18. - Andrea, Ilma

Kemény kibertámadás volt

A Petya nevű zsarolóvírus újabb támadási hullámát akadályozták meg a hatóságok Ukrajnában - közölte szerdán Arszen Avakov belügyminiszter a Facebook internetes közösségi oldalon.
2017. július 5. szerda 13:05 - HírExtra
 

A miniszter szavai szerint a támadás kedden helyi idő szerint 13.40-kor indult, 15.00-kor az ukrán kiberrendőrség blokkolta a vírust, és megakadályozta elterjedését.

Avakov kijelentette, hogy a támadás a korábbihoz hasonlóan az ukrán M.E.Doc. vállalat szervereiről indult. A cégnél előző nap a kiberrendőrség házkutatást tartott, és lefoglalta szervereit. A miniszter szavai szerint a kiberbűnözők által a szervereken hagyott nyomok azt mutatják, hogy a támadás nyilvánvalóan oroszországi forrásból eredt.

A Petya nevű zsarolóvírus múlt kedden lendült támadásba Ukrajnában, és villámgyorsan terjedt el az országban, majd túl annak határain is. Az összes érintett ország közül Ukrajnában okozta a legtöbb gondot, megtámadva a számítógépeket mintegy harminc pénzintézetben, köztük a magyar OTP leánybankjában, valamint számos - állami és magán - szolgáltató, illetve gyártóvállalatnál, a Boriszil reptéren, de a leállított csernobili atomerőműben is. Az ukrán kormány viszont már aznap megnyugtatta a közvéleményt, hogy a hackertámadás stratégiai létesítmények működésében nem okozott fennakadást, a következő napon pedig közölte, hogy meg is fékezték az országban a vírus további terjedését. Egy-két napba viszont még beletelt, amíg mindenhol újra működőképessé vált a teljes számítástechnikai rendszer.

Az ukrán kiberrendőrség szerint a támadás az M.E.Doc. könyvelési programjáról indult, és egy programfrissítéssel települt be a rendszerekbe a vírus. Ezt állítólag több szakértő is megerősítette, az M.E.Doc vállalat viszont váltig állítja, hogy a vírus nem az ő szervereikről terjedt szét.

Szerhij Demegyuk, az ukrán rendőrség kiberbűnözés elleni részlegének vezetője a héten egy sajtónyilatkozatban kijelentette, hogy a M.E.Doc. vállalatot akár büntetőjogi felelősség is terhelheti azért, mert tudott a biztonsági kockázatról, ami a vírus elterjedését okozta, de nem tettek ellene semmilyen megelőző intézkedést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását