2018. július 18. - Frigyes

Az oroszok adtak fegyvereket a táliboknak?

Az afganisztáni tálibok az eddigi fegyvereiknél jobbakat kaphattak Afganisztánban, feltehetőleg az orosz kormánytól - jelentette hétfőn a CNN amerikai hírtévé a birtokába jutott két videofelvételre alapozva.
2017. július 25. kedd 12:55 - HírExtra
  

A videók tovább erősítik az afgán és az amerikai tisztviselőik azon vádjait, miszerint Moszkva látja el fegyverekkel lázadókat a háború sújtotta országban.

Amerikai tábornokok idén áprilisban álltak elő azzal a feltételezéssel, hogy az orosz kormány keresi a módját az afgán felkelők felfegyverzésének, de ezen állításokat a harctéren készült felvételekből nehezen lehetett alátámasztani.

A CNN által megszerzett legutóbbi felvételeken olyan mesterlövészpuskát, Kalasnyikov gépkarabély-változatokat és nehézgéppuskákat lehet látni, amelyeken fegyverszakértők szerint eltüntették az azonosítójeleket. Két különböző tálib csoportnak - az egyiknek az ország északi, a másiknak a nyugati részén - van olyan fegyvere, amely orosz kormányzati forrásból juthatott hozzájuk - közölte a tévé.

Egy szakadár tálib csoport Herát város környékén azt állította, hogy a fegyvereket egy rivális, jelentősebb tálib csoport legyőzésével szerezte meg. Ez utóbbi csoport a fegyvereket Oroszországból kapta Iránon keresztül, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet ellen harcoljon velük. Egy másik csoport azzal állt elő, hogy a fegyverek ingyen kerültek birtokukba a tádzsik határon át, és "az oroszoktól" származnak.

A CNN elismeri, hogy a videók nem bizonyítják kétségbevonhatatlanul a szóban forgó fegyverek ilyen viszonylatú áramlását, ráadásul Moszkva határozottan tagadja, hogy része volna benne. Mindazonáltal afgán és amerikai tisztségviselőket nagyon aggasztják Moszkva feltételezett afganisztáni szándékai - tette hozzá a tévé.

Szedik Szediki, az afgán kormány szóvivője kijelentette: az oroszok azt mondták, kapcsolatot tartanak fenn a tálibokkal, és nagyon sok jelentés szól arról, hogy ők látják el fegyverekkel a tálibokat. "Titkosszolgálataink ezért azon vannak, hogy kiderítsék, milyen szintű ez a támogatás" - tette hozzá.

Egy másik afgán tisztségviselő arról számolt be, hogy Kabulban bizonyosak az oroszok és a tálibok közti fegyverkereskedelem felől.

Az orosz külügyminisztérium elzárkózott attól, hogy kommentálja a CNN következtetéseit. Korábban azonban a tálibok felfegyverzéséről szóló híreket "teljesen hamisaknak" minősítették, ezek szerintük csak azt a célt szolgálják, hogy elfedjék az Egyesült Államok kudarcát Afganisztánban. Moszkva csupán a béketárgyalások előremozdítása miatt tárgyal a tálibokkal - állították.

Fegyverszakértők tanulmányozták a videókon látható fegyvereket, és azt mondták, nehezen lehet őket közvetlenül az orosz államhoz kapcsolni. Nem különösen korszerűek vagy ritkák, némelyek kínai gyártmányúak, amelyek az interneten is beszerezhetők. Megállapították ugyanakkor, hogy nincs rajtuk a gyártói azonosítás, ott, ahol szokott lenni - közölte a CNN.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását