2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gond lehet a török-német viszályból

Komoly gazdasági következményei lehetnek Törökország számára a Németországgal kialakult konfliktusnak - mondta Hóvári János Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán szerdán.
2017. július 26. szerda 16:04 - HírExtra
 

A turkológus emlékeztetett arra, hogy Sigmar Gabriel német külügyminiszter a múlt héten bejelentette: irányváltás következik Németország Törökországgal fenntartott viszonyában, egyebek mellett felülvizsgálják a törökországi beruházásokhoz nyújtott állami garanciavállalásokat, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek.

Magyarország korábbi ankarai nagykövete szerint az, hogy július 18-án egy német állampolgárt is előzetes letartóztatásba helyeztek fegyveres terrorszervezet támogatása gyanújával, lépésre kényszerítette a német diplomáciát. Az ehhez hasonló török intézkedések miatt romlik Törökországnak az európai térséggel és az EU-val kialakított kapcsolata. Az unió értékelvű politizálást követ, így a magáénak vallott értékeket - mint a demokrácia, sajtószabadság - azoknak az országoknak is illik betartaniuk, amelyek csatlakozni szeretnének az integrációhoz, ám Törökországban most ezekkel kapcsolatban "sajátos felfogás" uralkodik - mondta a szakértő.

A török kormány a tavaly júliusi puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek nyilvánított csoportokkal szemben, köztük az összeesküvésért felelőssé tett - az Egyesült Államokban élő - Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózata, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt ellen, amely 1984 óta fegyveres felkelést folytat Délkelet-Törökországban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását