2024. április 19. - Emma

Papíron veszteséges az FHB

Az FHB Jelzálogbank a második negyedévben adózás után 121 millió forint veszteséget könyvelt el az előző negyedévi 279 millió forint nyereség és a tavalyi második negyedévi 268 millió forint veszteség után - közölte a bankcsoport a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön.
2017. augusztus 18. péntek 09:44 - HírExtra
 

A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti konszolidált jelentés szerint a bankcsoport az első fél évben 158 millió forint adózott nyereséget ért el az egy évvel korábbi 1,546 milliárd forint veszteség után. A banki különadó és egyéb egyszeri tételek nélküli adózott nyereség 1,697 milliárd forint volt az első fél évben az egy évvel korábbi 791 millió forint veszteséggel szemben.

Az év első hat hónapjában a banki különadó (534 millió forint), a pénzügyi tranzakciós illeték nem áthárított része (283 millió forint), valamint a tőkerészesedés módszerrel bevont vállalkozás eladásakor keletkező konszolidációs hatás (erre a bank IFRS alapon 1,3 milliárd forint értékvesztést képzett) terhelte jelentős egyszeri tételként az eredményt. Az egyszeri tételek nélkül a második negyedéves eredmény is pozitív.

A konszolidált refinanszírozott hitelállomány június végén 56,9 milliárd forintot tett ki, negyedéves szinten 30,1 százalékkal bővült, éves szinten 22,9 százalékkal csökkent. A hitelek bruttó állománya június végén 318,6 milliárd forint volt, 0,6 százalékkal alatta maradt a március véginek, a tavaly június végit azonban 1,5 százalékkal meghaladja.

A hitelportfólió minősége javult: a problémás hitelek aránya (NPL arány) a 2017. március végi 9,8 százalékról június végére 9 százalékra mérséklődött, az egy évvel korábban 12,6 százalék volt. A problémás portfólió fedezettsége 69,8 százalék volt az első félév végén.

A konszolidált betétállomány június végén 284,5 milliárd forint volt, 5,1 milliárd forinttal alacsonyabb az előző negyedév véginél. A második negyedévben a Magyar Posta Ingatlan Alap által kezelt vagyon nőtt, a lakossági betétek állománya pedig kis mértékben csökkent, amit a vállalati betétek állományának növekedése nem tudott ellensúlyozni.
Az FHB-csoport konszolidált mérlegfőösszege 2017. június 30-án 574,6 milliárd forint volt, az előző negyedév véginél 0,1 százalékkal, a 2016. június 30-i mérlegfőösszegnél 7 százalékkal alacsonyabb.

A nettó kamatbevétel 3,5 milliárd forint volt a második negyedévben, 1,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, és közel 0,5 százalékkal magasabb a 2017. első negyedévinél. Az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs a 2017. első negyedévi 2,39 százalékról 2,42 százalékra nőtt az átlagos mérlegfőösszeg csökkenésének köszönhetően. A nettó jutalék- és díjbevétel 1,718 milliárd forintot tett ki, az előző negyedévinél 11,8 százalékkal, az egy évvel korábbinál 9,9 százalékkal kisebb.

A működési költség a második negyedévben 5,1 milliárd forint volt - negyedéves szinten 9,3 százalékkal, éves szinten 3 százalékkal emelkedett -, amiben benne van a már kifizetett végkielégítés, melyre 2016 végén céltartalékot képzett a vállalatcsoport. Az arányos céltartalék feloldás a második negyedévben 168 millió forint volt.

A kockázati költségek (értékvesztés és hitelezési veszteségek) a második negyedévben 592 millió forinttal javították az eredményt, míg az előző negyedévben 598 millió forinttal, egy évvel korábban pedig 413 millió forinttal rontották. Az értékvesztés állomány az előző negyedév végéhez képest 11,46 százalékkal, 2,6 milliárd forinttal csökkent.

A társult vállalkozások a második negyedévében 1,156 milliárd forint veszteséget könyveltek el egy tőkerészesedés módszerrel bevont vállalkozás eladása miatt, amire a bank IFRS alapon 1,3 milliárd forint értékvesztést képzett. A jelentés a leányvállalatok közül kiemeli a Diófa Alapkezelő teljesítményét, amely közel 200 millió forintos nyereséggel zárta a második negyedévet.

Az FHB-bankcsoport saját tőkéje június végén 57,5 milliárd forint volt, egy év alatt 19 százalékkal, az előző negyedévhez képest 1 százalékkal csökkent. Az FHB a szövetkezeti integráció tagja, amelynek tőkemegfelelési mutatója a negyedév végén 21,85 százalék volt.

A stratégiáról a jelentésben kifejtik: az FHB Jelzálogbank a tervek szerint 2018-tól tisztán jelzálogbanki funkciókkal működik tovább, az üzleti, jelzálog alapú hitelezési funkciót az FHB Kereskedelmi Banknak, az FHB csoportirányítási feladatokat és csoportkiszolgáló infrastruktúrát a Takarékbanknak adja át, a jelzáloglevél-kibocsátásra és értékesítésre koncentrál, valamint az integráció és külső partnerek részére refinanszírozza a jelzálog-hitelportfóliót.

Az FHB Jelzálogbank részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papírok a csütörtöki kereskedést 530 forinton zárták. Az elmúlt egy évben a 100 forint névértékű részvények legmagasabb árfolyama 596 forint, a legalacsonyabb 436 forint volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását