2024. április 19. - Emma
A becsültnél többe, akár 580 millió euróba (177 milliárd forintba) is kerülhet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elköltöztetése az Egyesült Királyságból, amire a szigetország uniós tagságának megszűnése miatt van szükség - jelentette pénteken az EUObserver brüsszeli hírportál.
2017. szeptember 2. szombat 08:05 - HírExtra
 
A cikk szerint az ügynökség arról tájékoztatta nemrég az Európai Parlamentet, hogy még 2039-ig fizetni kell a bérleti díjat a jelenlegi londoni székhelye után, a szerződés 2011-es megkötésekor ugyanis hosszú távra terveztek, így az nem tartalmaz rendkívüli felmondási záradékot.

Ennek a költségeit az EMA nagyjából 429 millió euróra tette, azonban kitért rá, hogy az ingatlan "szigorú feltételek mellett", a tulajdonos előzetes engedélyével egy harmadik félnek kiadható, a veszteség így elméletileg még mérsékelhető lehet.

A legrosszabb forgatókönyv szerint a költözést előkészítő szakértők bére 28 millió eurót, az ügynökség munkatársainak költöztetése, a nyelvtanfolyamok és egyebek közel 23 millió eurót emészthetnek fel, az informatikai rendszer áttelepítése 11 millió euróba, az "előkészítő látogatások" az új székhelyre pedig körülbelül 833 ezer euróba kerülhetnek, és lesznek egyéb kiadások is.

Az EMA az európai parlamenti képviselőknek tartott prezentációjában a szervezet eddigi legnagyobb kihívásaként értékelte a Brexitet - közölte az EUObserver.

Az Európai Bizottság álláspontja szerint a Brexit miatt költözni kényszerülő uniós ügynökségek áttelepítésének költségeit az Egyesült Királyságnak kell fizetnie, ez azonban szakértők szerint a felek közötti megállapodástól fog függeni.

Az EU-ban forgalmazható gyógyszerek jóváhagyásáért felelős EMA befogadására Amszterdam, Barcelona és Lille a legfőbb esélyesek, azonban versenyben van még Athén, Bécs, Bonn, Brüsszel, Bukarest, Dublin, Helsinki, Koppenhága, Milánó, Porto, Pozsony, Szófia, Stockholm, Valletta, Varsó és Zágráb is.

Az évi körülbelül 300 millió eurós költségvetésű ügynökségnek már a britek távozásának pillanatában, várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdenie működését az új helyszínen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását