2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az oroszok hadat gyakorolnak

A Fehéroroszországban megtartandó Zapad-2017 orosz-belorusz közös hadgyakorlatról egyeztetett Bakuban Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Petr Pavel, a NATO katonai bizottságának elnöke - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.
2017. szeptember 8. péntek 11:07 - HírExtra
 
A kommüniké szerint Geraszimov hadseregtábornok és Pavel vezérezredes eszmecserét folytatott az európai és a közel-keleti biztonsági helyzetről. Az orosz vezérkari főnök részletes tájékoztatást adott partnerének a hamarosan megtartandó Zapad-2017 hadászati hadgyakorlatról. Hangsúlyozta a manőverek előre tervezett és védelmi jellegét, valamint azt, hogy azok nem irányulnak harmadik ország ellen.

Az orosz tábornok szerint a Zapad-2017 célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása. A moszkvai katonai tárca közölte, hogy a felek megállapodtak a kapcsolattartás folytatásában.

Korábban a NATO jelezte, hogy az észak-atlanti szövetség által kezdeményezett bakui találkozó Geraszimov és Pavel március 3-i telefonbeszélgetésének folytatása. Az volt az első katonai kapcsolatfelvétel azt követően, hogy az ukrajnai helyzet miatt az Oroszországgal fennálló viszonyt a NATO Tanácsa 2014 áprilisában befagyasztotta. Február 16-án, ugyancsak az azeri fővárosban, Geraszimov Joseph Dunforddal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnökével találkozott.

Oroszország és Fehéroroszország kétéves rendszerességgel rendez hasonló hadgyakorlatot. A Zapad-2017-re való felkészülés márciusban kezdődött meg egy moszkvai, majd egy minszki és egy szentpétervári törzsvezetési gyakorlattal.

Az orosz védelmi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a szeptember 14. és 20. között megtartandó hadgyakorlaton mintegy 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében. Moszkva mintegy 5,5 ezer katonát vezényel majd fehérorosz területre.

A német védelmi miniszter szerint azonban Oroszország a korábban közölt számadatokhoz képest jóval nagyobb haderőt, több mint 100 ezer katonát vezényel a hadgyakorlatra.

"Vitathatatlan, hogy egy orosz erődemonstrációt láthatunk" - mondta újságíróknak nyilatkozva Ursula von der Leyen német védelmi miniszter Tallinnban, az Európai Unió külügyminisztereinek nem hivatalos találkozójának helyszínén.

"Aki kételkedik ezt illetően, annak elég csak egy pillantást vetnie a Zapad-hadgyakorlaton részt vevő erők létszámára, amely több mint százezer" - mondta Florence Parlyval, francia hivatali kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatóján a német miniszter.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását