2024. március 29. - Auguszta

Másfélmillióan áram nélkül

Több mint másfélmillió háztartás és üzlet maradt áram nélkül Floridában vasárnap, Donald Trump elnök az Irma hurrikán által veszélyeztetett több szövetségi állam kormányzójával egyeztetett.
2017. szeptember 11. hétfő 09:08 - HírExtra
 

Az Irma hurrikán - a floridai Keys-szigetek után - vasárnap helyi idő szerint a kora délutáni órákban elérte Miamit és az állam délnyugati vidékét. A vihar óránkénti 210 kilométeres széllökésekkel tombolt, Miami tengerparti utcái víz alá kerültek. A trópusi ciklon már az Egyesült Államokban is szedett áldozatokat: három ember az erős széllökések miatti autóbalesetekben vesztette életét a hét végén.

Miami belvárosában felhőkarcolókat rongált meg a szél, a városközpont - amely alig kétszáz méternyire esik a tengerparttól - víz alatt állt, egyes részeken derékig ért a víz, és a vízszint várhatóan még emelkedik is, a széllökések ugyanis tízméteresre korbácsolják a tenger hullámait. A Keys-szigetcsoporthoz vezető országút teljesen eltűnt a víz alatt.

Az országos meteorológiai szolgálat háromóránként ad ki jelentést, és háromóránként tart tájékoztatót Rick Scott floridai kormányzó is. A kormányzó ismételten arra figyelmeztetett, hogy az időközben 3-as erősségűre csökkent hurrikán is életveszélyes, az állam Mexikói-öböl menti nyugati partvidékén akár ötméteres áradatot is a szárazföldre zúdíthat az óriási erejű szél. Scott arra hívta fel a figyelmet, hogy aki nem tudott - vagy nem akart - elköltözni a vihar elől, semmiképpen ne hagyja el otthonát. "Ezt a vihart a szabadban nem lehet túlélni" - fogalmazott a kormányzó.

Miami rendőrsége vasárnap délután - a vihar miatt - nem fogadott segélyhívást. A városban vasárnap délután tornádóriadót hirdettek. Közép-Florida több vidékén szintén tornádóriadó van érvényben.

Tombolt a vihar Florida Mexikói-öbölnél fekvő partvidékén is. A tampai polgármester "pokolinak" írta le a helyzetet. A tampai Busch Garden parkból 12 ezer állatot - köztük több száz vörös flamingót - szállítanak el Georgiába.

Florida fővárosában, Tallahassee-ban vasárnap este lezárják a repülőteret.

A hurrikán Georgia, Tennessee, Észak-, és Dél-Karolina, valamint Alabama államokat fenyegeti, összesen 65 millió embernek kell szembenéznie a viharral.

A Floridával északon határos Georgiában Nathan Deal kormányzó az állam egész területére szükségállapotot hirdetett ki. Az állam part menti vidékein már szerdán elrendelték a kötelező kiürítést.

Donald Trump elnök - aki a Camp David-i rezidencián tölti a hétvégét - állandó kapcsolatban áll a floridai kormányzóval, és vasárnap délután beszélt Alabama, Georgia, Tennessee és Dél-Karolina kormányzóival is. Mike Pence alelnök és a kormány több tagja várhatóan vasárnap késő délután ellátogat a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) központjába.

A Fehér Ház vasárnap délután bejelentette: Donald Trump katasztrófa sújtotta területnek minősítette Puerto Ricót és a szövetségi segélyalapokat elérhetővé tette az amerikai Virgin-szigetek számára is. A Virgin-szigeteken azonban egyelőre még nem kezdődött meg az Irma hurrikán utáni takarítás, a szigeteket ugyanis pár napon belül eléri a José hurrikán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását