2024. április 16. - Csongor

A korrupció ne évüljön el hamar!

A Jobbik nevében Staudt Gábor ismertette pártja azon törvénymódosító javaslatát, amely 12 évre emelné a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét.
2017. szeptember 19. kedd 09:05 - HírExtra

Elmondta, javaslatuk arra a népszavazási kezdeményezésre reagál, amelyet Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő vezetésével nyújtottak be, és amelyről a Fidesz jelezte, parlament elé kerülése esetén támogatnák azt.

A Jobbik ezután benyújtott javaslata úgy módosítaná a büntető törvénykönyvet, hogy az elévülési idő minden esetben emelkedjen 12 évre, ami bizonyos esetekben akár kilenc évvel is kitolja a büntethetőség határidejét.

Staudt Gábor kitért arra is, hogy szerintük a Fidesz a javaslat támogatásával szeretné elkerülni, hogy egy erről szóló aláírásgyűjtést a kormány elleni hangulatkeltésre használjanak fel. A Jobbik képviselője hangsúlyozta, fontosnak tartják, hogy további szigorítások is az Országgyűlés elé kerüljenek, és így kevesebb közpénz tűnjön el.

Répássy Róbert, a Fidesz vezérszónoka jelezte, hogy támogatni fogják a javaslatot, megjegyezte ugyanakkor, hogy a korrupcióval kapcsolatos bűntények feltárására, üldözésére szorítkozó javaslatokat az új Btk-ban is komolyan vették, hiszen szigorodott a tényállás büntetőjogi megítélése.
Hozzátette: az elévülés meghosszabbítása ugyan nem "telitalálat", de segíthet, hogy az elkövetők közül valamelyik meggondolja magát, és feltárja az ügyet. A javaslat nem rossz, nem ártalmas, javít a büntetőjogi üldözésen, szokatlan a jogi megoldás, de nem példa nélküli - foglalta össze Répássy Róbert.

Demeter Márta, az LMP padsoraiból azt mondta, sokadszorra bizonyította a kormány, hogy nem érdekli az emberek véleménye, hiszen senki nem gondolja komolyan, hogy a Fidesz támogatott volna egy ilyen kezdeményezést a parlamentben. Egyszerűen megijedtek attól, hogy a Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő által indított népszavazási kezdeményezés sikeres lehet, és néhány hétig nem a Habony Árpád által kitaláltak szerint megy majd a közbeszéd.

A képviselőnő felhívta a figyelmet arra, hogy csak olyan verziót fognak megszavazni, amely a kezdeményezők akaratával megegyezik, és nem hagyják, hogy jogi trükközéssel "kifacsarják" a javaslatot.

Vejkey Imre KDNP-s képviselő bár frakciója támogatásáról biztosította az előterjesztőket, több kritikát is megfogalmazott a javaslattal kapcsolatban. Szerinte a kérdés rendezése részletesebb szabályozást követelne meg, és a cél elérése pusztán az elévülési időkeret emelésével kétséges, a megoldás "soványnak mutatkozik". Megjegyezte azt is, hogy a tételkeret emelése magában rejti a szankciórendszer aránytalanná válását.

Staudt Gábor a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, úgy tűnik, a kormánypártok szívük szerint nem szavaznák meg a javaslatot, de a népszavazási kezdeményezés miatt ezt megteszik.
Az előterjesztésről kedden szavazhat a parlament.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását