2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A roamingdíjak eltörlése már mostanra alaposan megváltoztatta a telefonhasználati szokásokat az Európai Unión belül, az utazók a korábbinál jóval többet interneteznek és telefonálnak külföldön a barangolási díjak júniusi megszüntetése óta - derül ki az Eurobarometer kedden közzétett gyorsjelentéséből.
2017. szeptember 26. kedd 12:52 - HírExtra
 

A felmérés szerint az európaiak nagy többsége ismeri a június 15. óta hatályos új szabályokat, több szolgáltató is arról számolt be, hogy nyáron a tavalyi évhez képest megtöbbszöröződött az adatforgalom az utazóknak köszönhetően. A roaminghívások növekedése, bár nem ilyen kiemelkedő, szintén jelentős.

Az EU-n belül utazók körében kétszeresére (15 százalékról 31 százalékra) nőtt azok aránya, akik külföldön is olyan gyakran mobilneteznek, mint otthon. A felére csökkent ezzel párhuzamosan a külföldön sosem mobilnetezők aránya (42 százalékról 21 százalékra), és azoké is, akik külföldön kikapcsolják a telefonjukat (12 százalék a korábbi 20 százalék helyett).

Ugyanakkor a felhasználók 60 százaléka az otthonihoz képest továbbra is visszafogja külföldi mobiltelefon-használatát az EU-n belül - mutattak rá a közvélemény-kutatásban.

"Ez újabb példa arra, hogy az EU ténylegesen javítja az európai polgárok életét. A többletdíj nélküli roaming működik: az ügyfelek szeretik, a fogyasztás nő, a mobilszolgáltatások iránti kereslet igen magas az unión belüli utazások során. Fogyasztók és szolgáltatók számára egyaránt előnyös" - mondta Mariya Gabriel digitális gazdaságért felelős uniós biztos.

Andrus Ansip digitális egységes piacért felelős uniós biztos pedig arról számolt be, hogy a szolgáltatók a többletkereslet miatt hálózati beruházásokba kezdtek.

Mint az Európai Bizottság közölte, a mobilszolgáltatók eddig általában betartották az új szabályokat.
Az országhatárokat átlépő, barangolásos mobilhasználat különdíját lépcsőzetesen számolták fel. Már az elmúlt években is fokozatosan csökkentek a roamingtarifák az EU-n belül, mára pedig végleg megszűntek ezek a díjak az egységes távközlési piacról szóló rendelet értelmében.

Kivételt ez alól a "visszaélésszerű", évenként négy hónapnál hosszabb külföldi mobilhasználat képez. Ebben az esetben a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, SMS-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel. Utóbbi fokozatosan csökkenni fog: 2022-től már csak 2,5 eurót kérhetnek majd egy gigabájtért.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását