2024. április 23. - Béla

Örülünk a kínai vállalatoknak

Jelentős mértékben járulnak hozzá Magyarország gazdasági sikereihez a kínai vállalatok, a Kínába irányuló magyar kivitel várhatóan tovább bővül és nőhet a hozzáadott érték aránya a termékekben - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a hongkongi Ten Pao beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.
2017. október 2. hétfő 16:18 - HírExtra
 
Az államtitkár kiemelte, hogy az elektronikai berendezéseket gyártó cég 4,5 milliárd forintból felépült új miskolci üzeme, ahol 300 embert foglalkoztat majd, egyesíti a 21. századi ipari forradalom legfontosabb jelszavait, a digitalizációt, az energiahatékonyságot, a mesterséges intelligenciát, az okos megoldásokat.

A beruházás olyan iparágat erősít, amely napjaink húzóágazata, egyúttal erősítheti a borsodi megyeszékhely jelentőségét iparvárosként - tette hozzá.

Magyar Levente felidézte, hogy 2010-hez képest a többszörösére bővült a kínai jelenlét Magyarországon, tavaly a kínai működőtőke értéke elérte a 4 milliárd dollárt és 50 százalékkal több magyar cég - túlnyomórészt kis- és középvállalkozás - exportált Kínába, mint 6 évvel korábban. Magyarország számára Európán kívül Kína a legjelentősebb kereskedelmi partner, a magyar kivitel az első fél évben 36 százalékkal nőtt éves összevetésben, 2010-hez képest pedig megduplázódott - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kivitel összértéke idén elérheti a 100 milliárd eurót.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a 4,5 milliárd forintos kínai befektetés legalább 300 új munkahelyet létesít Miskolcon. Hozzátette, hogy a befektetőbarát környezeten túl a politikai szándék is arra irányul, hogy az ipari termelés legyen Magyarország húzóágazata.

Jang Ping-ping, a Ten Pao elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a miskolci üzemben elektromos töltőállomásokat, nyomtatott áramköröket, automata kapcsolókat állítanak elő. A helyszín kiválasztását a két ország közötti jó kapcsolatokkal, a magyar kormány és a miskolci önkormányzat által biztosított kedvezményekkel indokolta és kiemelte, hogy a gyár építése a cég nemzetközivé válásának fontos állomása azt követően, hogy 2015-ben bevezették a hongkongi tőzsdére.

A termelés csütörtökön kezdődik meg Miskolcon, értéke elérheti az évi 100 millió dollárt, 2021-ig pedig a kapacitás bővítését tervezik - tette hozzá. A beruházásnál kiemelt szempont volt az energiatakarékos és környezetbarát termelés kialakítása, az új erőforrások kiaknázása - hangsúlyozta.

A Ten Pao vezetője szerint a beruházásnak köszönhetően új befektetők is megjelenhetnek a térségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását