2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Nagy-Britannia nem olyan modellek alapján akarja új kapcsolatrendszerét kialakítani az Európai Unióval, amelyeket más országok már alkalmaznak, hanem egyedi és kreatív megoldásokra törekszik - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.
2017. október 10. kedd 06:34 - HírExtra
 
Theresa May hétfő este részletes tájékoztatást adott a londoni alsóházban múlt havi firenzei beszédéről, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra, és beszámolt arról is, hogy kormánya miként tervezi e célok elérését.

Kijelentette: London elveti az olyan új kapcsolatrendszert az EU-val, amelynek alapja az Európai Gazdasági Térségben (EEA) viselt tagság lenne. May szerint ugyanis az EEA-tagság azt jelentené, hogy Nagy-Britanniának a jövőben is automatikusan és teljes mértékben el kellene fogadnia az új EU-szabályokat, amelyek kidolgozására viszont uniós tagságának megszűnése után csekély befolyása lenne.

A brit kormány olyan jellegű szabadkereskedelmi megállapodásra sem törekszik, amilyent Kanada kötött az EU-val, mivel ez olyan korlátokat emelne a kölcsönös piaci hozzáférés elé, amelyek sem a brit, sem az EU-gazdaságnak nem válnának hasznára - mondta hétfői alsóházi felszólalásában a brit miniszterelnök.

Theresa May szerint e megoldások helyett London olyan egyedi és nagyratörő gazdasági partnerséget javasol az Európai Uniónak, amely tükrözi azt a példátlan helyzetet, hogy e partneri viszonynak mindkét fél azonos szabályokkal és szabályozókkal indul neki.

Nagy-Britannia fenntartja maradéktalan elkötelezettségét a kétoldalú szabadkereskedelem mellett, és ehhez olyan keretrendszerre lesz szükség, amely lehetővé teszi egyrészt a szabályok összehangolását az EU-val, de az eltérést is e szabályoktól olyan pontokban, amelyekben Nagy-Britannia ezt szükségesnek látja - fogalmazott a brit kormányfő.

Megerősítette, hogy jóllehet Nagy-Britannia 2019. március 29-én - a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye által előirányzott kétévi tárgyalási időtávlat végén - kilép az Európai Unióból, e dátum után azonban átmeneti időszakot javasol az új kapcsolatrendszer feltételrendszerének zökkenőmentes meghonosítása végett.

May szerint London azt javasolja, hogy e "szigorúan korlátozott idejű" bevezetési időszakban az Európai Unió és Nagy-Britannia a jelenlegi feltételekkel férhessen hozzá egymás piacához.

E bevezetési időszakban a külföldi EU-állampolgárok továbbra is letelepedhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, de számukra akkor már regisztrációs rendszer lesz érvényben. Theresa May szerint ez a határok feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez szükséges majdani új bevándorlási rendszer előkészítésének egyik alapvető fontosságú eleme lesz.

May kijelentette ugyanakkor: a brit kormány azt szeretné, ha a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok az országban maradnának, mert London nagyra értékeli az általuk nyújtott hozzájárulást a brit gazdasághoz.

Hozzátette: reméli, hogy a viszonosság alapján e kérdésről a kilépési tárgyalásokon rövid időn belül megállapodásra lehet jutni.

A brit kormányfő hétfői parlamenti felszólalásában megismételte szeptemberi firenzei beszédének azt az elemét, amely szerint az átmeneti időszak hosszát a jövőbeni kapcsolatrendszert megalapozó új eljárásrendek és rendszerek előkészítésének és bevezetésének időigénye határozza majd meg, de jelenleg hozzávetőleg kétévnyi átmeneti időszakkal lehet számolni a brit EU-tagság megszűnése után.

Theresa May szerint az új partneri kapcsolatrendszer eléréséhez vezetői készségre és rugalmasságra lesz szükség, de nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU-ban maradó 27 tagállam részéről is.

A tárgyalások következő - elsősorban a kereskedelmi kapcsolatokról szóló - szakasza előtt most "az ő térfelükön a labda" - fogalmazott hétfői parlamenti tájékoztatójában a brit miniszterelnök, hozzátéve: derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy London kedvező választ kap az uniós partnerországoktól.

Az Európai Bizottság azonban máris elutasító módon reagált May e felvetésére.

Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője hétfői sajtóértekezletén hangsúlyozta: világosan két szakaszra osztották a tárgyalási folyamatot, és amíg nem sikerül rendezni a brit kilépési feltételek legfőbb kérdéseit, addig nem lehet megkezdeni az egyeztetést a jövőbeni kapcsolatokról, köztük a kereskedelmi viszonyról.

A bizottsági szóvivő szerint "a labda tehát teljes mértékben az Egyesült Királyság térfelén pattog".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását