2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyar Festészet Napja

Országszerte csaknem negyven településen számtalan kiállítással és programmal várja a közönséget októberben a 16. Magyar Festészet Napja.
2017. október 13. péntek 14:20 - HírExtra
 

A Magyar Festészet Napját 2002 óta ünneplik a festők védőszentje, Szent Lukács ünnepe (október 18.) körüli napokban; a programsorozat mára Magyarország legnagyobb festészeti eseményévé vált - emlékeztettek a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Az idei év fő kiállítása az Élő magyar festészet - A hal című kiállítás, amely október 15 és 27. között, a Duna partján álló Bálna Budapest épületében tekinthető meg, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjának részeként.

A rendezvénysorozat központi kiállítása magában foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció, valamint a fiatal generáció műveit; a három szekció kurátorai Verebes György, Baksai József és Horváth Dániel.

Mint a közlemény felidézi, az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy a generációkat bemutató kiállítás külföldi festőket is vendégül lát, valamint egy társművészeti ág kapcsolódik a rendezvényhez. 2017-ben a murnaui művésztelep tizenöt festője harminc művel szerepel a bemutatón, a képek mellett pedig ezúttal a kortárs magyar üvegfestészet csatlakozik a tárlathoz.

A központi kiállítás keretében adják át a Magyar Festészet Napjának legrangosabb szakmai díjait, az idei támogató, a Földművelésügyi Minisztérium ezeken felül pedig egy-egy díjat adományoz a hal tematikájához legközelebb álló két mű alkotójának is.

A Magyar Festészet Napjához országosan csaknem negyven város mintegy hatvan programjával csatlakozott; a rendezvénysorozat részletes programja a www.festeszetnapja.hu honlapon böngészhető.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását