2024. április 19. - Emma

Egyelőre nincs kurd háború

Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint háborúról nem lehet beszélni, "változó intenzitású konfliktus" van az iraki kurdok és a kormányerők, valamint nem állami szereplők között, a totális háború "rémképe" pedig távoli.
2017. október 19. csütörtök 09:49 - HírExtra

Szalai Máté szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta: a függetlenségi népszavazást túl korán szervezték meg a kurdok. Úgy folytatta: a kurdisztáni regionális kormányzatot befolyása alatt tartó Barzáni családnak és a hozzá kötődő Kurdisztáni Demokratikus Pártnak (KDP) nem sikerült egységet teremtenie a függetlenségi népszavazás mögött.

Szerinte azt lehet látni, hogy a kurdisztáni ellenzéki pártok gyakorlatilag "beálltak" az iraki kormány bizonyos intézkedései mögé. Kifejtette: az egyik oldalon állnak a különböző kurd politikai erők, a másik oldalon Irak, Irán és Törökország; az győzhet, aki hamarabb megosztja a többieket, és ez az irakiaknak sikerült.

Kirkuk feladását sokan az ellenzéki erőknek, elsősorban a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) nevű pártnak tudták be, annak, hogy valamilyen megállapodást kötöttek az iraki kormánnyal. A kurd egység még annyira sincs meg, mint eddig - tette hozzá.

Szalai Máté kitért arra is, hogy rengeteg erő van Irakban, amely iráni állami vagy nem állami szervezeteknek engedelmeskedik, Irán már részese a konfliktusnak, Törökország pedig a napokban a kirkuki eseményektől függetlenül intézett bombázásokat a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) ellen, amely további szereplő a konfliktusban. Izrael pedig, amely egyedüliként támogatja a kurd függetlenséget, az orosz vezetéssel egyeztetett. Jelezte: Izraelnek a kurd állam létrejötte azért fontos, mert megállíthatja az iráni befolyás terjedését a régióban.

Elmondta: a pesmergák, a kurd harcosok nem olyanok, mint egy honvédség, pártkötődésű alakulatokról van szó. Ráadásul nagyon komoly ellátási problémáik vannak, azt is lehetett hallani, hogy a kirkuki és szindzsári erőiknek elfogyott a lőszerük, ezért kellett menekülniük.

Szalai Máté szólt arról is, hogy az iraki központi haderő 2014-ben, amikor az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzte, borzasztó állapotban volt, a papíron 150-200 ezres hadsereg egy nap alatt 50 ezresre zsugorodott, hiszen rengetegen "otthagyták". Az azóta eltelt három évben az Egyesült Államok azon dolgozott, hogy megerősítse, jelenleg újra mintegy 200 ezer katonából áll, és komoly ellátási, valamint technológiai előnye van a kurdokkal szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását