2018. december 19. - Viola

Így robbantják fel az ellenzékieket

Az ukrán hatóságok terrorcselekménynek minősítették a szerda este Kijevben elkövetett robbantásos merényletet, amelyben megsebesült egy ellenzéki parlamenti képviselő, a testőre és egy rendőrtiszt pedig életét vesztette.
2017. október 26. csütörtök 12:21 - HírExtra

A rendőrtiszt a közelben lakott, és véletlenül vált a robbantás áldozatává. A testőr egy hónapja szolgált a honatya mellett.

Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője az Eszpresszo ukrán tévécsatorna stúdiójából lépett ki az utcára helyi idő szerint 22 óra 15 perckor, s ekkor robbanás történt. A nyomozóhatóságok szerint egy személyautó mellé állított motorbiciklire szerelt robbanószerkezet lépett működésbe. Szemtanúk azt mondták, hogy a motoron két ember érkezett a tévé épülete elé, leparkolták a járművet, majd gyalogosan elmentek.

A képviselőt csütörtökre virradóra megműtötték az egyik kijevi kórházban, ahol négyórás műtéttel számos repeszt távolítottak el a testéből. Jelenleg az intenzív osztályon fekszik, állapotát az orvosok közepesen súlyosnak minősítették. A kórház épülete köré rendőri védelmet vontak.

A merényletben megsebesült Vitalij Bala ismert ukrán politológus is. A tüdejét és a máját érték repesztalálatok, őt is megoperálták.

Moszijcsuk - aki számtalan alkalommal élesen bírálta Oroszország Ukrajnával szembeni politikáját - műtéte után sajtójelentések szerint kifejezte meggyőződését, hogy a merénylet mögött Moszkva áll, a terrorcselekményt viszont helyiek, vagyis az országban élők hajtották végre. Az ukrán hatóságok is azon az állásponton vannak, hogy a merénylet célpontja a képviselő volt, akit közéleti tevékenysége miatt akartak meggyilkolni. Ivan Varcsenko belügyi tanácsadó a 112 Ukrajina hírtévé műsorában szintén azt mondta, hogy Moszkva áll a merénylet hátterében. Szavai szerint Ramzan Kadirov oroszbarát csecsen vezető már 2014-ben azzal fenyegetőzött, hogy megöleti Moszijcsukot.
Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára ugyanakkor cáfolta és alaptalannak nevezte azt, hogy Kadirov állna a merénylet mögött.

Az utóbbi időben több hasonló merénylet történt Ukrajnában, és ezek elkövetésével Kijev többször Moszkvát hozta kapcsolatba. Tavaly júliusban Pavel Seremet orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek fényes nappal az ukrán főváros központjában. Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lőtte le fényes nappal a támadója. Június 27-én szintén autóba rejtett pokolgép végzett Kijevben Makszim Sapovallal, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés ezredesével, aki a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban a szakadár területeken folyó katonai felderítést koordinálta.

Egy nappal később a kelet-ukrajnai harcok övezetében szolgálatteljesítés közben életét vesztette Jurij Voznij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ezredese, vele is egy robbanószerkezet végzett, amelyet az autójába szereltek. Szeptember 8-án egy georgiai állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben, miután az autójába rejtett pokolgép felrobbant. A férfi állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását