2024. március 28. - Gedeon, Johanna

300 milliós a viharkár

A vasárnapi vihar okozta kár becsült értéke meghaladja a 300 millió forintot, a biztosítók több mint 3200 kárbejelentést fogadtak hétfő délutánig - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel kedden.
2017. október 31. kedd 12:18 - HírExtra
 

A szervezet a kárérték növekedésére számít, hiszen a rendkívül erős széllökések Balaton térségét is érintették, az üdülők tulajdonosai pedig sokszor csak késve szembesülnek a kialakult helyzettel.

A vihar emellett a fővárosban és Pest, Bács-Kiskun, Győr-Sopron-Moson valamint Fejér megyében okozta a legnagyobb károkat, bár az egész Közép-Európát uraló rendkívüli időjárás más országokban még nagyobb pusztítást végzett - írták.

A Mabisz tájékoztatása szerint biztosítási értelemben viharkárnak minősül, ha az óránkénti 54 kilométeres sebességet meghaladó szél okoz károkat az épületekben és a vagyontárgyakban.

A vasárnapi vihar után a legtöbb bejelentés az óránkénti 130 kilométeres sebességet is elérő orkán rongálásaira vonatkozott. A biztosítottak megbontott tetőkről, kidőlt kerítésekről, kidőlt fák vagy letört faágak roncsolta vagyontárgyakról számoltak be, de sok helyen volt beázás is, mivel az erős szél a tető vagy a panelhézagok közé nyomta az esővizet.

Felidézték, hogy a nyári viharok miatt a Magyarországon működő biztosítók több mint 103 ezer káreseményre csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki.

A Mabisz kiemelte, hogy az érintettek jelentős részének nincs biztosítása - adataik szerint tavaly a 4,4 millió magyarországi lakóingatlan mintegy 73 százalékára kötöttek biztosítást - így a teljes kár nagyobb a kárbejelentések alapján becsültnél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását