2018. október 19. - Nándor

A Magyar Tudomány Ünnepe

Könyvbemutató, kerekasztal-beszélgetés, előadások és az Ige-Idők című kiállítás is várja az érdeklődőket a magyar tudomány ünnepe alkalmából november 2. és 5. között a Magyar Nemzeti Múzeumban.
2017. november 1. szerda 08:10 - HírExtra
 
A tudomány hónapja nyitórendezvényén november 2-án bemutatják Ujváry Gábor Bécs és a magyar kulturális külpolitika című könyvének második kötetét, amely a Kulturális hídfőállások alcímet viseli és a kulturális kölcsönhatások több évszázados múltra visszatekintő összefoglalásán túl a Bécsi Magyar Történeti Intézet, majd a Collegium Hungaricum 1970-es évekig tartó históriájával foglalkozik - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Ugyancsak a programsorozat első napján Farkas Gábor Farkas Tragédiák és legendák II. Lajos halálához kapcsolódóan című, tematikus vezetéssel egybekötött előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadó az Ige-Idők című kiállításon azt a kérdést járja körül, hogy mi veszett oda 1526. augusztus 29-én, Mohács mezején.

A magyar tudomány napján, november 3-án, a Politikum és reformáció című történész-kerekasztal résztvevői azt vizsgálják, hogyan hatott a reformáció a politika gyakorlatára és elméletére Európában és Magyarországon.

November 4-én az Ige-Idők című kiállításon Kiss Erika, a tárlat kurátora vezetésével ismerhetik meg a látogatók a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyait. Délután Regénybe zárt sorsok - erdélyi protestáns nagyasszonyok címmel, Ugron Zsolna és Várkonyi Gábor előadásában, a regényhős és a forrásokban magát megmutató 17. századi arisztokrata karaktere bontakozik ki.

Majd meghívott szakértők részvételével az anyanyelv és felekezet kérdéskörét vizsgálja az Omnes gentes - a protestantizmus nyelvi, és etnikai viszonyai a Kárpát-medencében című kerekasztal-beszélgetés.

November 5-én az Ige-Idők - A reformáció 500 éve című kiállítás zárónapján Kiss Erika, a kiállítás kurátora utolsó alkalommal vezeti végig a látogatókat a tárlaton. A látogatás után a REC Trió Luthertől Telemannig című barokk zenei kamarakoncertje lesz hallható, a műsorban Luther-énekek is megszólalnak.

A reformáció 500 évét bemutató kiállítás november 2. és 5. között hosszabbított nyitva tartással, 10 és 21 óra között, ingyenesen látogatható.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását