2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Lenyugodni látszik a katalán helyzet?

Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint Katalóniában kezd pacifikálódni a helyzet, a dolgok kezdenek visszatérni békés kerékvágásba.
2017. november 1. szerda 09:25 - HírExtra
 
Kovács István az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában azt mondta: sokan azt hiszik, hogy Katalónia egységes és mindenki forrong, ehhez képest a hétvégén egyetlen tüntetést szerveztek, azt is az egységpártiak.

A szakértő kitért arra is, hogy Katalónia többsége hagyományosan nem függetlenségpárti. Egy friss közvélemény-kutatásban is nagyjából 30 százalék támogatta az elszakadást - jegyezte meg.

Kovács István szerint politikailag sokkal aktívabbak az egységpártiak. Most mindenki várja a december 21-i választásokat, amelyen a szakadár pártok is indulni fognak.

Az Alapjogokért Központ vezetőjét arról is kérdezték, hogy Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette: nem kér politikai menedékjogot Belgiumban. Kovács István azt mondta: nem hiszi, hogy bármelyik uniós tagállam menekültstátuszt garantálna a katalán vezetőknek.

Ugyanis - mint kifejtette - a katalán függetlenséggel kapcsolatos lépéseket továbbra is spanyol belügynek tekintik. Ráadásul olyan spanyol állampolgárokról van szó, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban, nem jogtalanul üldözik őket, hanem a spanyol alkotmányos jogszabályokkal összhangban lépnek fel ellenük - fejtette ki a szakértő.

 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását