2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Úgy tűnik, hogy egyelőre nem lehet az árak csökkenésére számítani a balatoni ingatlanpiac újépítésű lakásainál és telkeinél. Továbbra is jelentős a kereslet, de a kínálat is követi ezt: gombamód szaporodnak az újépítésű projektek. Ezek közül azok tekinthetők sikertörténetnek, ahol jó az árazás. De mennyi most a reális ár a déli parton?
2017. november 1. szerda 06:07 - HírExtra
 

Nyár elején rendkívül élénk ingatlanpiaccal találkozhattunk a Balatonon: a kereslet még tavaly tavasszal, majd még inkább ősszel futott fel rendkívüli mértékben és ez azóta sem is csillapodott. Mint akkor Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője elmondta: a lakásoknál fél év alatt 20-30 százalékos, míg az építési telkeknél 50 százalékos áremelkedés következett be, és szinte nincs olyan szegmense a Balatoni ingatlanpiacnak, amit ne lehetne eladni, ha tisztázottak a tulajdoni viszonyok. Azóta tovább emelkedtek az árak, és most ősszel is nagyon sok az érdeklődő a piacon.

11-12 millióért újépítésű Balaton-parti lakás?

A helyzet tavasz óta változatlan: nincs megtorpanás, sorra bukkannak fel a földből az újépítésű projektek és masszív a kereslet is. Mint Krausz Gábor fogalmazott “a Balaton most tele lett új vízparti beruházásokkal”. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy akadnak olyan fejlesztők, akik egy kicsit túlárazzák a lakásaikat. Náluk jellemző, hogy beragadnak az eladó ingatlanok, hiszen minden árat azért nem adnak meg a vevők. A túlárazott ingatlanoknál érezhetően mérsékeltebb az érdeklődés, azoknál a projekteknél viszont gyorsan lehetett értékesíteni a lakásokat, melyek jól vannak beárazva - jegyezte meg.

És, hogy mi számít ma a siófoki ingatlanpiacon túl magas, illetve reális árnak? A szakértő szerint a túlárazottnak tekinthető projekteknél jellemzőek voltak a 800 ezer, sőt 1 millió forintos négyzetméterárak is - melyeket persze a minőséget és adottságokat figyelembe véve érdemes vizsgálni -, ezzel szemben a “sikertörténetnek” tekinthető projekteknél 400-420 ezer forintos négyzetméterárakon kínálták a vízparti lakásokat. Ezek nagyon kelendőek voltak az elmúlt hónapokban, hiszen gyakorlatilag “11-12 millió forintért lehetett vízparti ingatlanhoz jutni”.

Nem véletlen tehát, hogy amikor az említett, jól árazott ingatlanok piacra kerültek,“izzottak a vonalak, szinte alig győztük az érdeklődőket” - mondta Krausz Gábor. Ennek eredményeként a 62 lakás 90 százaléka már el is kelt. Második ütemre is sor kerül, az árakra azonban még várnak az ingatlanközvetítők is.

Viszik a drágább, minőségi lakásokat is

A szakértő szerint egyértelműen látszik az előbbiekből is, hogy elsősorban a 20 millió forint alatti kategóriára mutatkozott a nyári hónapokban a legnagyobb érdeklődés. Az említett projektben a maradék 10 százalék esetében 20 millió forintnál drágább lakásokról van szó. Ezeknél lassabb az értékesítés, ugyanakkor ezekre is akadnak vevők.

Ez látszik egy balatonszemesi projekt esetében is, ahol az árak 20-118 millió forint között alakulnak, ami 520-990 ezres négyzetméterárakat jelent. Ennek ellenére vannak rájuk érdeklődők, ezeknél ugyanis olyan minőséggel találkozhatnak, mely nem mindennapi a jelenleg zajló fejlesztések körében. Az említett beruházásnál egy kifejezetten elit, polgári réteget céloztak meg, és úgy tűnik, ők vevők is erre - vélekedett az ingatlanközvetítő.

Érdemes időben lépni


Ugyanakkor az érdeklődőknek érdemes folyamatosan figyelniük a piacot, ha vásárlásra készülnek, mert egy-egy ilyen projektnél - ahogy az előbb említettnél is - vannak úgynevezett “bevezető árak”. Ezek alacsonyabbak, mint amire a későbbiekben számíthatnak: ahogy fogynak a lakások, úgy fognak változni az árak - hívta fel a figyelmet Krausz Gábor, aki szerint ez a jelenség teljesen általános: a többi projekt esetében is folyamatosan dráguló kínálattal találkozhatunk.

Utóbbira példát is említett: egy aranyparti beruházást, ahol a tavaszi szinthez képest már 10-12 százalékkal járnak magasabban az árak, aminek oka, hogy már csak néhány megmaradt lakás található benne. Ebben a projektben tavasszal 38-40 millió forint volt egy 60 négyzetméteres, 2 hálószobás lakás ára, míg most 44-46 millió forintba kerül.

Érdemes tehát időben lépni, mert az árak egyelőre csak felfelé mozognak - hangsúlyozta Krausz Gábor. Ez nem csak a lakásokra vonatkozik, hanem az építési telkekre is, melyeknél szintén valószínűsíthető, hogy tovább drágulnak. Ráadásul nagyon nehéz kivitelezőt találni: akadnak szakemberek, akik 2018-ra már nem is tudnak munkát vállalni. Véleménye szerint tehát minél előbb belevágnak elképzeléseik megvalósításába az érdeklődők, annál jobban járnak. Sőt az is lehet, hogy most még a túlárazott projekteknél is ki tudnak sajtolni kicsit nagyobb kedvezményeket - tette hozzá.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását