2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vesztegetés a vád épp a pénzügyőrök ellen

Korrupciós bűncselekmények miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség ötven ember - köztük több volt pénzügyőr - ellen, akik a gyanú szerint csempészetben vettek részt a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen.
2017. november 2. csütörtök 14:47 - HírExtra
 
Keresztes Imre főügyész az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának huszonhét volt pénzügyőrét és további huszonhárom polgári személyt bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel vádolja a főügyészség.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügy adatai szerint a volt pénzügyőrök hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették az ukrán eredetű árukat Magyarországra csempészőket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett emberek gépkocsijában vagy ruházatában elrejtett termékeket - közölte a főügyész.

A vádirati tényállás szerint a jellemzően dohányáru, üzemanyag, permetezőszer, szeszes ital és élelmiszer rendszeres, kereskedelmi mennyiségű behozataláért az összehangoltan működő csoportba szerveződött aktív vesztegetők többnyire pénzt, cigarettát és szeszes italt adtak, illetve ígértek a volt pénzügyőröknek - írta a főügyész.

Keresztes Imre megjegyezte, a Magyarország területére behozott áruk beléptetéshez kapcsolódó vámvizsgálata és a közterhek megfizetése elmaradt, jogsértés esetén a pénzügyőr vádlottak nem intézkedtek, a termékeket pedig a magánszemély vádlottak saját céljaikra fordították vagy továbbértékesítették.

A bűnszervezet tagjait a Központi Nyomozó Főügyészség Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ munkatársai 2015. július 29-én fogták el egy összehangolt akció keretében.

Keresztes Imre hozzátette, a záhonyi határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök beosztotti állománykategóriába tartoztak. Az egy főhadnagy kivételével tiszthelyettesi rendfokozatú pénzügyőrök hivatásos jogviszonya megszűnt, valamennyi vádlott szabadlábon védekezik.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tételének felső határa - a bűnszervezetre és a halmazati büntetési szabályokra is figyelemmel - huszonnégy év - jegyezte meg a főügyész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását