2024. március 19. - József, Bánk

Így növekszik Szerbia

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslései szerint Szerbiában 2017-ben két százalékkal növekedhet a bruttó hazai termék (GDP), míg jövőre 3,5 százalékos GDP növekedésre lehet számítani.
2017. november 9. csütörtök 08:01 - HírExtra
 
Az IMF képviselői a napokban végzik el Szerbiában a februárban lejáró, 1,2 milliárd eurós, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodás nyolcadik, egyben utolsó felülvizsgálatát. A megállapodásban a valutaalap egyebek mellett azt kérte Szerbiától, hogy csökkentse az államadósságot, az óriásira duzzadt állami adminisztrációt, és számolja fel a veszteséges állami vállalatokat.

Az IMF képviselőinek és Aleksandar Vucic szerb elnök keddi találkozóján elhangzott, az államadósságot 2015-höz képest több mint 10 százalékkal sikerült csökkenteni, és most a bruttó hazai termék 65,4 százalékát teszi ki. A felek kiemelték azt is, hogy a veszteséges állami vállalatok nagy részét már privatizálták vagy átszervezték, és a közszférában dolgozó munkaerő-felesleget is jelentősen csökkentették, míg a magánszektorban nőtt a foglalkoztatottak száma.

A reformintézkedéseket azonban folytatni kell - szögezték le a köztársasági elnöki hivatal közleménye szerint.


Aleksandar Vucic reményét fejezte ki, hogy folytatódhat az együttműködés az IMF-fel, ha nem is újabb hitelmegállapodás formájában. A szerb államfő ezzel visszautalt Ana Brnabic kormányfő korábbi kijelentésére, amely szerint lehetséges, hogy Belgrád nem kér újabb hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól. A várakozások szerint az IMF tanácsadó testületként tarthatná fenn a kapcsolatot Szerbiával, a 2018-as költségvetés kialakításakor például figyelembe veszik a valutaalap iránymutatásait.

James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének vezetője keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: a 2018-as szerb költségvetésben már szerepel, hogy januártól növelik a közszférában dolgozók bérét, valamint a nyugdíjakat. Mint mondta: a tervezett 0,7 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány nem veszélyezteti a pénzügyi stabilitást és az államadósság további csökkenését, ezért teljesen elfogadható az IMF számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását