2018. november 16. - Ödön

A Trump család mindenhova bekúszik

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter nem nézi jó szemmel, hogy Donald Trump elnök lánya, Ivanka Trump diplomáciai szerepet vállal egy indiai rendezvényen - derül ki amerikai sajtóértesülésekből.
2017. november 27. hétfő 07:03 - HírExtra
 
A lapok szerint az amerikai diplomácia irányítója ezért nem küld magas rangú diplomatákat azzal a küldöttséggel, amelyet Ivanka Trump vezet majd.

Az elnök lánya - aki egyik tanácsadója is a Fehér Házban - a dél-indiai Haidarábádban rendezett háromnapos gazdasági csúcstalálkozón vesz részt a jövő héten. A tanácskozás témája: a nők gazdasági szerepének erősítése.

A CNN hírtelevízió egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselőre hivatkozva azt közölte: a külügy "nem akarja támogatni Ivankát", ezért csak helyettes államtitkár vesz részt az indiai rendezvényen.

Donald Trump elnök még augusztusban, Narendra Modi indiai kormányfő washingtoni látogatása alkalmával jelentette be, hogy a lánya részt vesz a vállalkozásokkal foglalkozó indiai csúcsértekezleten. Ezen a gazdasági tanácskozáson az előző elnök, Barack Obama idején maga Obama és kormányának külügyminisztere, John Kerry vett részt.

A külügyminisztérium szóvivője csak annyit közölt: "a minisztérium elkötelezett a nők gazdasági szerepvállalásának erősítése mellett, és a csúcstalálkozó kiváló lehetőség ennek érzékeltetésére".

Ivanka Trump indiai útját sokan már megkezdése előtt ellentmondásosnak tartják. A The Huffington Post című hírportál a napokban arról számolt be, hogy az elnök lányának látogatása előtt az indiai nagyváros utcáiról erőszakkal eltávolították a koldusokat, némelyiküket be is börtönözték. Az Egyesült Államokban is sokan kétségbe vonják, hogy valóban Ivanka Trump volna a legalkalmasabb személy a nők gazdasági szerepvállalásának előmozdítására, népszerűsítésére.

A The Washington Post című napilap a napokban oknyomozó riportban tárta fel, hogy miközben Donald Trump az "Amerika az első" jelszó jegyében amerikai termékek mellett teszi le a voksát és amerikai gyártmányú termékeket sürget, a lánya, akinek ruha- és divatipari érdekeltségei vannak, az alacsony munkabérköltségekre hivatkozva kizárólag külföldön gyártat. Ráadásul - írta a washingtoni lap - olyan munkahelyeken, ahol a nők kifejezetten hátrányos helyzetben vannak, mind a bérüket, mind a munkakörülményeiket tekintve.

Elemzők rámutatnak arra is, hogy nem ez az első alkalom, hogy nézetkülönbségek vannak az elnök és a külügyminiszter között. Széles körben ismert az Észak-Koreával kapcsolatos politika miatti nézetkülönbségük. Nemrégiben pedig a The New York Times írt arról, hogy Rex Tillerson úgy érzi, Ivanka Trump és a férje, Jared Kushner - aki szintén tanácsadó a Fehér Házban - "átnyúl a feje felett". Jared Kushnerről a Politico című lap vette észre, hogy mintha egyre kevésbé venne részt a politikában. A lap Kushner távozását is jósolta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását