2024. április 26. - Ervin

A művészet, mint megmagyarázhatatlan dolog

Magát a művészetet sokan csak hobbinak tekintjük, pedig mindenben ott van, csak meg kell látni. Furcsa, hogy hobbiként tekintünk rá, de ennek a hobbinak az eredményét sokan milliókért vásárolják meg, mert meglátják benne a szépet.
2017. november 28. kedd 12:01 - HírExtra
 
A művészet a léleknek teremt boldogságot, az érzékszerveknek, mint a fül, a száj, a szem, az orr, a bőr. Nem érdemes elmenni a művészet mellett, hiszen régebben társadalomformáló hatása volt, gondoljunk csak a középkorra és az újkorra.

Már az ókor elején is megjelentek mágikus, misztikus szertartások, ahol zenével és énekkel, esetleg tánccal áldozták fel jószágaikat az isteneknek, vagy jártak esőtáncot. Az indiánok a test és arcfestésükkel fejezték ki a törzsi hovatartozást, és állatok szellemeit tisztelték. Ahogy alakult a művészet, úgy alakult ki az ember személyisége.

Ha a művészetet, mint hivatást vesszük, akkor érdemes megjegyezni, hogy egy művész csakis magáért dolgozik, alkot, ezzel teljesedik ki. Aki viszont haszonleső módon próbálja megszedni magát belőle, az nem művész, az csak dolgozik. A hivatás szó mára teljesen elfeledetté vált, mindenki csak beáll dolgozni a helyére, és viszlát. Egy dolgot felejtenek el, hogy ha olyan munkád van, amit szeretsz csinálni, akkor nem kell dolgoznod egész életedben.

Ha valaki művészre gondol, akkor többnyire a festő, a szobrász, a táncos jut eszébe, azonban ennél sokkal több van. A művészet nagyon sok mindent foglal magába, többek között a festészetet, a zenét, a parfümök gyártását, a fotográfusokat, az énekeseket, de ezeken belül is számos kategória található. Az építészet, a szobrászat, az ipari szinten végzett kerámiagyártás is mind ide tartozik. Az ipari szintű termelésben többnyire a könnyűipar játszik fontos szerepet a témakörben, ezen belül ékszerészek, agyagozók, porcelánfestők, ezek mind régebbi mesterségek.

Tulajdonképpen a kézműves mesterségeket értjük ezek alatt. A régiségek megőrzése is kedvelt műgyűjtői hóbort, hiszen önmagukban eszmei értéket képviselnek, a régi korra emlékeztetnek, ahol esetleg nagyon fontos szerepet tölthettek be. Régiségboltokban is láthatunk jó párat, de igazán híreseket múzeumokba belépve találunk. Költők eredeti kéziratú verseit, a piszkozatokat, kódexeket és régmúltból, régi használati tárgyakat, műemlékeket.

A könyvtárak még léteznek, hiába lehet a legtöbb könyvet letölteni az internetről, és a nyomdák se mentek csődbe az internetes hirdetés miatt. Sokan szeretik a régi könyvek illatát, jómagam is. Az ipari szintre emelkedést a megnövekedett igények okozták, régebben csak a gazdagabbak és csak bizonyos társadalmi rétegek engedhették meg maguknak.

Mára a filmművészet igazán nagyiparrá nőtte ki magát, a sok színész csak hemzseg a médiában, de mostanra már kisebb lett a szerepük, mert a film és az animációk összemosódtak, ezt a legtöbb szuperhősös filmben láthatjuk is. Szükség van az utómunkára, ezzel együtt lesz lélegzetelállító az élmény.

A médiában nagyon sokan dolgoznak, például a hangmérnök az összes területen szükségeltetik, legyen az szinkronizálás, stúdióbeli munka, hangfelvételek, satöbbi. Kecskemét mindenféle művészeti iparágban jeleskedik, sok múzeum, mozi található ott, de az állásajánlatok sem utolsóak, ezeket a netes álláshirdető weblapokon tekintheti meg. Ha körülnézünk Kecskemét városában, akkor számos látnivaló szúr szemet nekünk, a műemlék szobroktól kezdve a legszebb épületekig bármi. Látogasson el a városba, vagy bárhová, és győződjön meg róla, hogy az egész világ színtiszta művészet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását