2018. december 15. - Valér

Előadás a "nyálas" filmről

A forgatókönyv címmel vígjáték készül az Elfújta a szél című film keletkezéséről; a Fórum Színház és a Művészetek Háza Gödöllő produkciójának díszbemutatóját december 6-án tartják az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
2017. november 28. kedd 17:22 - HírExtra
 

Ron Hutchinson A forgatókönyv (Moonlight and Magnolias) című darabját Magyarországon először láthatja a közönség. A vígjátékot Galambos Attila fordításában, Szente Vajk rendezésében tűzik műsorra. Az előadásban Szerednyei Béla, Magyar Attila, Csonka András és Pleskó Szimonetta szerepel.

A darab 1939-ban játszódik Hollywoodban, ahol éppen az Elfújta a szél című film készül - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. A filmgyár nagyhatalmú főnöke lefújja a forgatást, kirúgja a forgatókönyvírót és a rendezőt, hogy két új emberrel álljon neki a munkának.

"Bezárkóznak az irodába egy vagon banánnal és földimogyoróval, hiszen néhány napjuk van arra, hogy az eredeti regény alapján felidézzék, eljátsszák a készülő történet alakjait, férfiakat, nőket, csecsemőket és véneket, fehéreket és feketéket. Végül azonban megszületik a forgatókönyv ahhoz a filmhez, amely minden idők egyik legnagyobb dobása lesz" - áll az előadás ismertetőjében.

Németh Kristóf, a Fórum Színház igazgatója elmondta: a darabbeli forgatókönyvírónak úgy kell megírnia a párbeszédeket, hogy nem olvasta az eredeti regényt, ezért a többiek, a producer és a rendező, jelenetről jelenetre eljátsszák neki az Elfújta a szél történetét.

Kiemelte: a vígjáték cselekménye igaz történeten alapul, a történet szereplői valóságos személyek. "Megláthatjuk, hogy milyen egy igazi hollywoodi stúdióvilág" - mondta.

A forgatókönyvírót alakító Magyar Attila elmondta: az előadásban megelevenedik a film is, a darabban vetítő felületet is használnak. Az előadás illik az Uránia Nemzeti Filmszínház miliőjébe - mondta, hozzátéve, hogy a darabban keveredik a humor, a komolyság és a dokumentarizmus.

Németh Kristóf kiemelte: az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz az állandó budapesti játszóhelye a most induló Fórum Színháznak, a produkciót a Művészetek Háza Gödöllővel közösen mutatják be.
A díszletet és a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezte. Az előadás producere Németh Kristóf mellett Kovács Balázs, a Művészetek Háza Gödöllő igazgatója. Az előadás december 1-jén látható a gödöllői Művészetek Házában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását