2018. december 15. - Valér

Feszültség az Európa Tanács és a bank közt

Az Európai Unió Tanácsának megítélése szerint az Európai Központi Banknak (EKB) nincs felhatalmazása arra, hogy felkérje az euróövezet bankjait, fordítsanak több pénzt a rossz hitelek fedezésére.
2017. november 28. kedd 07:45 - HírExtra
 
A tanács, amely múlt héten csütörtökön adta ki nem kötelező érvényű állásfoglalását, azt kérte az Európai Központi Banktól, hogy dolgozza át javaslatát.

Az Európai Központi Bank október elején nyilvánosságra került tervezetéből az derült ki, hogy új banki iránymutatás kiadását tervezi, amely szerint a pénzintézeteknek a következő években a nem teljesítő hiteleik 100 százalékára céltartalékot kell képezniük. Az euróövezet bankjai ugyanis közel ezer milliárd euró értékű rossz hitelt halmoztak fel, ami egyebek között azért jelent problémát, mert visszafogja a hitelezést, csökkenti az alacsonyan tartott kamatok élénkítő hatását.

Az EKB célja az, hogy a nem teljesítő hitelek további halmozódását megakadályozza.

Az Európai Unió Tanácsa szerint azonban az EKB túllépte hatáskörét a javaslattal, ugyanis az euróövezeti jegybank nem fogadhat el olyan, a banki céltartalékolás szabályozó intézkedéseket, amelyeket az Európai Unió törvényhozása nem harmonizált. Az EKB kötelező banki intézkedéseket nem az egész bankrendszerre, csak bizonyos bankok számára hozhat.

Az Európai Bizottság október elején támogatta, hogy a monetáris politikai feladatok teljesítése érdekében bővüljön az Európai Központi Bank elszámolási rendszerekkel kapcsolatos szabályozási hatásköre.

Az EKB korábban kérte alapokmánya 22. cikkének módosítását annak érdekében, hogy nagyobb szerepet vállalhasson a pénzügyi eszközök elszámolási rendszereinek szabályozásában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását