2024. március 29. - Auguszta

A navigációs műszer volt az oka

A globális műholdas navigációs berendezés meghibásodása miatt zuhanhatott le a Fregat gyorsító blokk 19 műholddal együtt, amelyet kedden bocsátottak fel az oroszországi Vosztocsnijból űrállomásról - tájékoztatta a TASZSZ hírügynökséget egy névtelenül nyilatkozó orosz űrkutatási illetékes.
2017. november 30. csütörtök 11:09 - HírExtra
 
A Roszkoszmosz szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta kedden sikerrel startolt ugyan, és annak első két fokozata a terveknek megfelelően vált le, ám a Fregat elnevezésű fejblokk nem juttatta el a célpályára a műholdakat.

"Az előzetes adatok szerint műszaki meghibásodás történt a gyorsító blokkban elhelyezett műholdas navigációs rendszerben, amely a GLONASS és a GPS jelei alapján működik, és amelynek feladata, hogy a Fregat nagyobb pontossággal állítsa pályára az űrberendezéseket" - mondta a TASZSZ-nak nyilatkozó illetékes.

Egy nappal korábban az Interfax a Roszkoszmoszból származó értesülés alapján azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy "emberi tényező", programozási hiba okozta a bajt. A RIA Novosztyi forrása szerint a harmadik rakétafokozat leválása és a Fregat fejblokk bekapcsolása között történhetett valami.

Egyértelmű hivatalos tájékoztatás ugyanakkor még sem a baleset okáról, sem a Fregat és a vele együtt eltűnt műholdak sorsáról nem hangzott el. Több forrás szerint a szerkezetek az Atlanti-óceánba zuhanhattak, mások viszont nem zárják ki, hogy még a világűrben lehetnek, ennek azonban szakértők szerint elenyésző a valószínűsége.

Sem Oroszország, sem más ország megfigyelő szolgálatai nem észlelték, hogy a Fregat vagy a műholdak darabjai szárazföldre hullottak volna le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását