2019. március 20. - Klaudia

Hungarológia Lengyelországban

Lengyel és magyar nyelvészek, irodalomtörténészek és történészek részvételével kétnapos hungarológiai konferencia kezdődött csütörtökön a lengyelországi Poznanban a magyar szak megalapításának 25. évfordulója alkalmából.
2017. november 30. csütörtök 17:03 - HírExtra
Az ünnepi megnyitón Koutny Ilona nyelvészprofesszor, a poznani Mickiewicz Egyetem Finnugor Filológiai Intézetének vezetője foglalta össze a magyar szak negyedszázados történetét.

Előadásokat tartanak a poznani egyetem munkatársai mellett a krakkói Jagelló Egyetem és a Varsói Egyetem magyar szakjain előadó tanárok, köztük Gizinska Csilla irodalomtörténész, a varsói magyar tanszék vezetője. A meghívottak között vannak az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatói, a Balassi Intézet kutatói, felszólalnak beregszászi és nagyváradi kutatók is.

A versformában írt kortárs drámáról tart előadást Visky András erdélyi magyar író, drámaíró és egyetemi tanár, az 1848-as magyar szabadságharcban való lengyel részvétel egyik fejezetét ismerteti Kovács István történész és író, az MTA munkatársa, volt krakkói magyar főkonzul.

A konferencia kísérőrendezvényeként csütörtök este három fiatal magyar szerzővel, Potozky Lászlóval, Ferencz Mónikával és Zilahi Annával szerveznek pódiumbeszélgetést.

A nyelvészetre fókuszáló poznani magyar szak 1992 októberében alakult meg a három lengyelországi hungarológiai szak közül a legfiatalabbként.

A kezdeményezés 1991-ben született, amikor Engelmayer Ákos, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet, Kovács István akkori krakkói főkonzul és Brendel János, a poznani magyar szak későbbi első vezetője az 1956-os poznani munkásfelkelés alkalmából rendezett megemlékezéseken találkoztak - olvasható a tanszék honlapján.

Fennállása során többféleképpen illesztették be a Mickiewicz Egyetem oktatási rendszerébe a magyar szakot, 2006 óta a Finnugor Filológiai Intézet keretében működik.

Az oktatói és kutatói munka mellett jelentős kiadói tevékenységet is folytat: többek között itt látott napvilágot az eddigi egyetlen magyar-lengyel tematikus szótár 2000-ben, valamint itt szerkesztik a Biblioteca Hungarica című, a lengyel-magyar kapcsolatok témáját feldolgozó könyvsorozatot is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását